Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2016

Εγκαίνια: Παρασκευή, 4 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. 
Διάρκεια Έκθεσης: 4 – 11 Μαρτίου 2016, 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10 π.μ. – 7 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. και Κυριακή 3 – 7 μ.μ. 

Η έκθεση με τίτλο «Ηρωίδες της Κύπρου» είναι μια συλλογή από πορτρέτα και ιστορίες γυναικών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, που αποτελούν παράδειγμα αγάπης, θάρρους και αφοσίωσης στην κοινωνία μας.

Στην έκθεση θα βρείτε πορτρέτα γυναικών από την μυθολογία, την ιστορία, την σύγχρονη εποχή όπως και πορτρέτα άγνωστων γυναικών. Θα ανακαλύψετε ιστορίες γυναικών της κοινότητας μας που πρωτοπορούν, που επηρεάζουν και στηρίζουν την κοινωνία, που συχνά δεν είναι αναγνωρίσιμες αλλά βρίσκονται ανάμεσά μας, που είναι απαραίτητες για την λειτουργία της κοινωνίας, που αγαπούν και ηγούνται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα έργα είναι κυρίως συλλογή από ψηφιδωτά και πίνακες της καλλιτέχνιδας Mary Chojnowski. Πολλά από τα έργα έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια άλλων καλλιτεχνών, μαθητών και άλλων ομάδων της κοινότητας της Πάφου με την καθοδήγηση της Mary. Ως εκ τούτου, η έκθεση αποτελεί μια κοινή προσπάθεια από τους καλλιτέχνες και την κοινότητα να αναδείξουν το θέμα των Κύπριων ηρωίδων γυναικών.

Η έκθεση έχει ως σκοπό επίσης, να αποτελέσει μια εκπαιδευτική ευκαιρία: να διερευνήσει το ρόλο των γυναικών στην κοινότητά μας και να εμπνεύσει με θετικά γυναικεία πρότυπα, καθώς και να αναδείξει τα έργα τέχνης, αποτέλεσμα μιας ομαδικής εργασίας στα σχολεία και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Είναι μια ευκαιρία για δασκάλους και φροντιστές να εμπνευστούν για τα δικά τους έργα τέχνης και γνωρίσουν καλλιτέχνες. Η Mary Chojnowski θα είναι επίσης διαθέσιμη κατά τα διάρκεια της έκθεσης για ξενάγηση σε ομάδες μαθητών (για ραντεβού επικοινωνήστε με το Τεχνόπολις 20).

Το 30% των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις των έργων θα δοθούν στον φιλανθρωπικό οργανισμό Caritas Cyprus.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Λειτουργός Κοινωνικής Συμμετοχής και Ανάπτυξης στον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017, Έρικα Χαραλάμπους.

Θα ακολουθήσει δεξίωση με ζωντανή τζαζ μουσική.

“Ως γυναίκα καλλιτέχνης και μητέρα, εκτιμώ τις θυσίες που εμείς οι γυναίκες κάνουμε για τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, την κοινωνία και το πώς επιλέγουμε την ειρήνη και την αγάπη έναντι της επιτυχίας και της δύναμης. Το κάνουμε αυτό μέσα από τόσους διαφορετικούς τρόπους. Αυτές είναι οι ιστορίες που επιθυμώ να μοιραστώ και να φέρω στο φως. Εμπνέομαι δουλεύοντας με παιδιά και θέλω να αναδείξω καθημερινούς ανθρώπους που κατά την άποψή μου είναι όμορφα ανθρώπινα όντα που κάνουν πανέμορφη δουλειά. Δεν επιθυμώ να δημιουργώ τέχνη η οποία είναι υπερβολικά διανοούμενη, εννοιολογική ή δύσκολα κατανοητή. Επιθυμώ να δημιουργώ τέχνη που μας βοηθά να αλλάξουμε θετικά τη ζωή μας και θέλω να αλλάξω τον τρόπο που διδάσκουμε τα παιδιά σχετικά με τους ήρωες. Πιστεύω πως πρέπει να ξαναπροσδιορίσουμε τον ηρωισμό και να δείξουμε πως δεν τον βρίσκουμε μόνο σε ανδρικά πρότυπα ή αναγνωρισμένα πρόσωπα. Ελπίζω πως η έκθεση αυτή θα βοηθήσει, θα εμπνεύσει και θα εκπαιδεύσει οικογένειες, δασκάλους και παιδιά» Mary Chojnowsk

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Παρασκευή,
19 Φεβρουαρίου 2016,
9μ.μ.

Την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου στις 9:00μ.μ., οι “Kορασιές” θα τραγουδήσουν παραδοσιακά στο Τεχνόπολις 20, στην Πάφο.

Νατάσα Καυκαλιά στο λαούτο και φωνή
Κατερίνα Θεοδώρου στο βιολί
Μαριάννα Μουμτζή στο κανονάκι
Μαρία Σάββα στα κρουστά

Οι “Κορασιές” από μικρές δείχνουν το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική. Ξεκίνησαν με παραδοσιακό χορό στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγ. Ομολογητών στη Λευκωσία και στη συνέχεια συμμετείχαν στο μουσικό σχήμα του Πολιτιστικού Εργαστηρίου παίζοντας σε παρουσιάσεις και μουσικές βραδιές με την καθοδήγηση του Ανδρέα Χριστουδούλου.

To Νοέμβριο του 2015 κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση ως “Κορασιές” και παίζουν σε διάφορες εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές. Σε κάθε τους παρουσίαση χτίζουν μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα προσπαθώντας να μεταδώσουν την αγάπη που έχουν γι’ αυτό το είδος μουσικής και χορού σε μικρούς και μεγάλους. Παίζουν τραγούδια και σκοπούς από την Κύπρο αλλά και από τον Ελλαδικό χώρο από Μικρά Ασία, Θράκη, Κρήτη και Αιγαίο. Τραγούδια γνωστά ή μη, αλλά πάντα με την υπόσχεση για βραδιές γλεντιού και χορού.

Είσοδος: 7 ευρώ
Απαραίτητη η προκράτηση εισιτηρίων στο 70002420.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Σάββατο,
20 Φεβρουαρίου,
4μ.μ.

Μια οικογενειακή παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης με τίτλο «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε», βασισμένη στο βιβλίο της Άννας Κουπάνου, θα πραγματοποιηθεί στο Τεχνόπολις 20, το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου στις 4μ.μ.

Ο Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, ήταν ένας ψυχαναγκαστικός υπολογιστής ρίσκου για τα πάντα. Κάθε πρωί που ξυπνούσε έβγαινε από το σπίτι του και κατευθυνόταν προς το γκαζόν. Ήθελε να διπλοελέγξει αν είχε παντού το ίδιο ύψος. Κάποια στιγμή γίνεται μάρτυρας μίας απίστευτης αποκάλυψης...

Μια ιστορία με ήρωες σκύλους και ανθρώπους να αντιμετωπίζουν περιπέτειες και διλήμματα στο αγώνα τους για το τι είναι σωστό και τι είναι δίκαιο.

Μια ξεχωριστή παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης όπου 2 ηθοποιοί υποδύονται πάνω από 12 ρόλους. Οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν το σώμα τους για να μεταμορφωθούν σε χαρακτήρες, ζώα και αντικείμενα της ιστορίας. Με σκηνικά μόνο ένα παγκάκι, η παράσταση πάει παντού και σας ταξιδεύει με πολλή δημιουργικότητα, φαντασία και χιούμορ σε μια διαφορετική θεατρική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

Παίζουν: Άννα Ηλία και Μοχάμεντ Αουάντ
Παραγωγή και Σκηνοθεσία: Ομάδα δραματοποιημένης αφήγησης ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ
Ηλικία: 5+
Γλώσσα: ελληνικά

Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Απαραίτητη η προκράτηση εισιτήριων στο 70002420.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Τετάρτη,
24 Φεβρουαρίου,
7:30μ.μ.

Η κλασική μουσική παρουσιάζεται ως πρόβλημα στο σύγχρονο μέσο ακροατή. Πολλοί θεωρούν ότι χωρίς εις βάθος γνώση της ιστορίας ή της θεωρίας της δεν μπορούν να την εκτιμήσουν πραγματικά. Άλλοι απλά την θεωρούν ανιαρή και νιώθουν ότι δεν τους εκφράζει, δεν τους προσφέρει κάτι ουσιαστικό, δεν τους αφορά. Είτε νιώθει κανείς ανεπαρκής απέναντι στο άκουσμα της κλασικής μουσικής, είτε νιώθει αδιάφορος, το ερώτημα είναι κατά πόσο η κλασική μουσική εξακολουθεί ή μπορεί να είναι προσβάσιμη σήμερα. Τι θα ενέπνεε κάποιον να παραστεί σε ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής; Ποιοι τρόποι παρουσίασής της μπορούν να (απο)δείξουν στον ακροατή ότι η κλασική μουσική μπορεί να αφορά (και να προσφέρει σε) όλους;

Μια συζήτηση όχι μόνο για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής αλλά κυρίως για αυτούς που ποτέ δεν έχουν παρακολουθήσει ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής και που θεωρούν ότι αυτό το είδος της μουσικής δεν τους εκφράζει.

Οι πιο πάνω προβληματισμοί θα συζητηθούν στην 5η ανοιχτή συζήτηση της σειράς με τίτλο «ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ», την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου στις 7:30μ.μ. στο Τεχνόπολις 20, με συντονιστή τον μουσικό Χρυσόστομο Νεοφύτου.

Είσοδος ελεύθερη
Μια συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Σάββατο,
20 Φεβρουαρίου 2016,
8μ.μ.

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία πιάνου στο Τεχνόπολις 20 με τις Κλειώ Παπαδιά και Στέφανη Σωτηρίου οι οποίες θα μας ξεναγήσουν στον κόσμο του πιανιστικού ρεπερτορίου για 4 χέρια.

Το ταξίδι ξεκινά στην Αυστρία με τα ζωηρά και χαρούμενα ηχοχρώματα του Mozart, με τη Σονάτα του σε Ρε μείζονα. Στη συνέχεια μας υποδέχεται ο Schubert με τις ανησυχίες και τον ρομαντισμό του, μέσα από τη Φαντασία του σε Φα ελάσσονα. Σειρά έχει ο Saint-Saëns που μας μεταφέρει σε έναν μεταφυσικό κόσμο, με χορευτική και συνάμα μακάβρια διάθεση με το έργο του "Dance Macabre" (διασκευή για 4 χέρια). Το σκηνικό, αλλάζει τελείως ο Γάλλος συνθέτης Satie, με δυναμικά, εξωστρεφή ηχοχρώματα και εκκεντρική διάθεση με το έργο του " La Belle Excentrique". Kαι σιγά-σιγά φτάνουμε στο τέλος της ξενάγησής μας ταξιδεύοντας στην Αργεντινή. Τι πιο όμορφο και αντιπροσωπευτικό, από ένα έργο βασισμένο σε ρυθμούς tango του Piazzola με τίτλο "Adios Nonino", με το οποίο ο συνθέτης, μέσα από ανάμεικτα συναισθήματα πόνου, πάθους, αγάπης και αναμνήσεων, αποχαιρετά τον πατέρα του μετά το θάνατό του.

Η συναυλία θα επαναληφθεί στη Λευκωσία την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Τεχνών Κάνθου στις 8μ.μ. (Αγίου Νικολάου 49, Παλλουριώτισσα, 1040, Λευκωσία.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται με την ευγενική στήριξη της εταίρειας Socrates Savvides των πιάνων KAWAI και του ωδείου Diapason Music Lab.

Είσοδος: 10 ευρώ (μαθητές 5 ευρώ)
Απαραίτητη η προκράτηση εισιτηρίων στο 70002420.

Το Τεχνόπολις 20 θα είναι ανοιχτό μισή ώρα νωρίτερα για καφέ και ποτό.

Η Κλειώ Παπαδιά είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στην Εκτέλεση Πιάνου (τάξεις Uwe Matschke και Πέτρου Βούβαρη). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα Μουσικής Εκπαίδευσης από το Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει επίσης αποκτήσει Δίπλωμα Πιάνου και Αρμονίας από το Ευρωπαϊκό Ωδείο Κύπρου, καθώς και Grade 6 των Royal Schools of Music στη Βιόλα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου, μουσικής δωματίου και μουσικής εκπαίδευσης σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία και Αυστρία. Έχει συμμετάσχει ως πιανίστα σε συναυλίες σε Κύπρο, Ελλάδα και Λονδίνο και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Τελετή Λήξης του 29ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Μουσική Εκπαίδευση στο Πεκίνο (ISME, 2010). Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις στον τομέα της Παιδαγωγικής του Πιάνου και Μουσικής Εκπαίδευσης σε συνέδρια και ημερίδες της Παγκόσμιας και της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME, EEME). Έχει αποσπάσει υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. Ελλάδος και το Ίδρυμα Λεβέντη. Διδάσκει συστηματικά πιάνο από το 2008. Είναι καθηγήτρια πιάνου στα Μουσικά Λύκεια Κύπρου και στο ωδείο Piano Studio.

Η Στέφανη Σωτηρίου, γεννήθηκε στη Λάρνακα, το 1989. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε τα πρώτα της μαθήματα πιάνου με τον Χρήστο Πεχλιβάνη και στη συνέχεια με τον σολίστα Δρ. Νικόλα Κωνσταντίνου. Το 2007 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2012, αποφοίτησε με πτυχίο στην κατεύθυνση Μουσικής Εκτέλεσης υπό την εποπτεία της διεθνούς φήμης, καθηγήτρια και πιανίστα, Έλενας Μουζάλα. Στα πλαίσια των σπουδών της, εκτός από το σολιστικό πιάνο, ασχολήθηκε με τη μουσική δωματίου, καθώς και με την παιδαγωγική του πιάνου, Έπαιξε με την ορχήστρα καθώς και με πολλά μουσικά σύνολα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε συναυλίες με σύνολα μουσικής δωματίου και σόλο πιάνο σε Ελλάδα και Κύπρο (Ιόνιος Ακαδημία, Αναγνωστική εταιρεία και Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας, Εταιρεία Ηπειρώτικων μελετών Ιωαννίνων, Φεστιβάλ Ξάνθης, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας). Παρακολούθησε και έλαβε μέρος σε σεμινάρια, μουσικά συνέδρια, master classes πιάνου και μουσικής δωματίου με καθηγητές από Κύπρο, Ελλάδα και Εξωτερικό. Από τον Ιούνιο του 2012 έχει αναλάβει την πιανιστική συνοδεία της ερασιτεχνικής χορωδίας του ομίλου Αθηένου. Το 2013 εργάστηκε ως καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας ενώ από το 2014 εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Λύκειο Λάρνακας. Επίσης, από το 2014 αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του επαγγελματικού φωνητικού συνόλου των “Professional Music Artists” του οποίου έχει αναλάβει και την πιανιστική συνοδεία. Τέλος τον Φεβρουάριο του 2015 άνοιξε τη δική της μουσική σχολή «Διαπασών» στην Αθηένου, σε συνεργασία με το Εθνικό Ωδείο Λάρνακας.

Κατηγορία Εκδηλώσεις