Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2016

Σάββατο,
5 Μαρτίου 2016,
8μ.μ.

Το Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016 και ώρα 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ μουσικής με πιάνο, τσέλο και φλάουτο στο Τεχνόπολις 20.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των Mozart, Schubert, Dvořák, Tchaikovsky και Weber και θα εκτελεστούν από τους Σάββα Χριστοδούλου στο φλάουτο, Αννίνη Τσιούτη στο πιάνο και Δώρο Ζήσιμο στο τσέλο. Μέρος του προγράμματος (Mozart και Schubert) θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φλάουτου 'Νέοι Καλλιτέχνες 2016' που συνδιοργανώνεται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και θα διεξαχθεί στην Αίθουσα ‘Φίλων Μουσικής’ του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Είσοδος: 10 ευρώ
Απαραίτητη η προκράτηση εισιτηρίων στο 70002420.

Το Τεχνόπολις 20 θα είναι ανοιχτό μισή ώρα νωρίτερα για καφέ και ποτό.

Ο Σάββας Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λεμεσό και άρχισε μαθήματα φλάουτου σε νεαρή ηλικία. Το 2005 έγινε σπουδαστής του Κρατικού Κονσερβατόριου της Πράγας από το οποίο και αποφοίτησε το 2010. Την ίδια χρονιά έγινε δεκτός στην μουσική ακαδημία της Ουτρέχτης για να συνεχίσει τις σπουδές του στην τάξη του παγκοσμίου φήμης σολίστ Aldo Baerten. Παράλληλα μελέτησε πίκολο με την Gudrun Bourel και μπαρόκ ερμηνεία με τον κορυφαίο του είδους Wilbert Hazelzet. Τον Ιούνιο του 2012 πήρε τον τίτλο Bachelor of music in flute performance and education με άριστα παμψηφεί. Τον Νοέμβριο του 2015 πήρε το Master of music diploma in stage performance με διθυραμβικές κριτικές. Από το 1999 έως το 2004 ήτανε μέλος στην Κρατική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και το 2001 επιλέχθηκε ως πρώτο φλάουτο. Συμμετείχε ενεργά και ως ακροατής σε διεθνή σεμινάρια φλάουτου με διάσημους καθηγητές όπως Sir James Galway, E. Pahud, W.Bennett, P.L. Graf , S. Milan, D. Bouriakov κ.α. Υπήρξε μέλος στις συμφωνικές ορχήστρες του Κονσερβατορίου Πράγας και Ουτρέχτης αντίστοιχα. Εμφανίζεται σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Ελλάδα και Κύπρο. Από τον Ιούνιο του 2015 είναι έκτακτο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και διδάσκει φλάουτο στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου και στο Windcraft music center.

Η Αννίνη Τσιούτη άρχισε μαθήματα πιάνου από νεαρή ηλικία στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου με την κυρία Θέτιδα Δαλίτου. Όταν απέκτησε το πτυχίο της συνέχισε τις σπουδές της στην École Normale de Musique de Paris όπου μελέτησε πιάνο και μουσική δωματίου. Με υποτροφία της Ville de Paris σπούδασε στο Conservatoire Claude Debussy, καθώς επίσης και Μουσικολογία στο πανεπιστήμιο της Sorbonne όπου απέκτησε δίπλωμα Master ΙΙ με ειδίκευση στην μουσική για πιάνο του ‘Ελληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει δώσει συναυλίες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, τόσο σαν σολίστ όσο και σαν μέλος συνόλων μουσικής δωματίου. Από το 2008 ζει στην Κύπρο όπου εργάζεται σαν καθηγήτρια πιάνου, συνεχίζοντας το ερευνητικό της έργο μέσα από διάφορες διεθνείς συνεργασίες.

Ο Δώρος Ζήσιμος γεννήθηκε στην Κύπρο το 1981. Άρχισε μαθήματα βιολοντσέλου με την Ευγενία Καραπατάκη το 1993. Το 1999 άρχισε μαθήματα με την Aude-Marie Auphan, πρώτο βιολοντσέλο στην Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Συνέχισε τις σπουδές του στην Εθνική Μουσική Ακαδημία της Σόφιας, Βουλγαρία, στις τάξεις των Καθηγητών Anatoly Krastev και Vasil Kazandjiev αντίστοιχα, από όπου αποφοίτησε με τον τίτλο “Master of violoncello”. Το 2008 πήρε με Άριστα το "Δίπλωμα Βιολοντσέλου" από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Rusi Dragnev. Από το 2006 είναι μέλος της παγκόσμιας ορχήστρας νέων Juenesses Musicales World Orchestra, παίρνοντας συμμετοχή σε συναυλίες στην Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία και Κύπρο. Την περίοδο 1999-2001 διετέλεσε πρώτο βιολοντσέλο στην Κρατική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Έχει επίσης παίξει σε ορχήστρες στην Βουλγαρία. Το 2001 όντας μέλος του Cyprus Fulbright Ensemble, πήρε μέρος στις συναυλίες σε Μεγάλη Βρετανία, Βόρειο Ιρλανδία ΗΠΑ καθώς και στην Κύπρο. Έχει συνεργαστεί επίσης με τον Κύπριο συνθέτη Φαίδρο Καβαλάρη για την Πολιτιστική εβδομάδα Ιαπωνικής Κουλτούρας στην Κύπρο, την Σοπράνο Μαρία Παπαϊωάννου και τον Μαέστρο Marco Balderi από την Ιταλία για σειρά συναυλιών και έχει δώσει ρεσιτάλ σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου σε ΗΠΑ, Βουλγαρία ,Γαλλία και Κύπρο με καθηγητές όπως τον Yoncho Bayrov, Emilia Baranowska, Thomas Carroll, Maria Kliegel, Franz Bartolomey, Stephan Popov και Bridget MacRae. Συνεργάστηκε με την θεατρική ομάδα Ανεράδα με παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου στους Δελφούς και στην Κύπρο. Παρουσιάστηκε επίσης με την ομάδα σύγχρονου χορού Ασώματες Δυνάμεις και την χορογράφο Ανδρομάχη Δημητριάδου-Lindahl για την παράσταση σύγχρονου χορού Distand Land. Συμμετείχε σε συναυλίες του Κυπριακού Οργανισμού Όπερας καθώς και στο 4o φεστιβάλ χορού, κίνησης και παραστατικών τεχνών No-body. Συμμετοχή στο “Ou pacha ra” του συνθέτη Άντη Σκορδή καθώς και σε σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου. Στο παρόν στάδιο ο Δώρος Ζήσιμος είναι καθηγητής βιολοντσέλου στο Μουσικό Εργαστήρι της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, στα Μουσικά Σχολεία Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου καθώς και έκτακτος συνεργάτης της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Πέμπτη,
4 Φεβρουαρίου 2016,
8μ.μ.

Την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 8μ.μ. ο ταλαντούχος 17χρονος Σάββας Χρυσοστόμου από την Πάφο θα παρουσιάσει τα δικά του τραγούδια στο Τεχνόπολις 20.

Ο Σάββας Χρυσοστόμου, μαθητής στο Ά Λύκειο Πάφου και στο Μουσικό Λύκειο, έδειξε από μικρός το χάρισμά του στη μουσική και στην σύνθεση. Ασχολήθηκε με το πιάνο σε ηλικία 6 χρονών και με την κλασική κιθάρα στα 7, ενώ στα 11 του άρχισε να συνθέτει με την κιθάρα.

Το 2015 κέρδισε το 2ο Βραβείο στον Επαρχιακό Διαγωνισμό Σύνθεσης Τραγουδιού «Μάριος Τόκας», με το τραγούδι «Σ’ ένα δρομάκι σκοτεινό» με δική του μουσική σε στίχους Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Την ίδια χρονιά κέρδισε το 1ο βραβείο κοινού στο Lions Song Contest.

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει μόνο ένα μικρό δείγμα της δουλειάς του μέσα από διαγωνισμούς, εμφανίσεις και τα social media και ήρθε η στιγμή να μοιραστεί την δουλειά του μαζί μας. Ποια η έμπνευσή του; Θα μας τα πει όλα από κοντά...

Σοφία Ιωάννου στο πιάνο
Νικόλας Τσαγγάρης στα κρουστά

Είσοδος: 8 ευρώ με CD
Πληροφορίες στο 70002420.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Παρασκευή,
12 Φεβρουαρίου 2016,
7:30μ.μ.

Την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του «Κοινού Λεξικού της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου» στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο. Η έκδοση του δίγλωσσου αυτού Λεξικού, είναι αποτέλεσμα δουλειάς πέντε και πλέον χρόνων και αποτελεί εργασία των Ιάκωβου Χατζηπιερή και Ορχάν Καπατάς.

Συντονιστής της βραδιάς θα είναι ο ηθοποιός Αντρέας Νικολαΐδης και θα πραγματοποιηθούν οι πιο κάτω ομιλίες:
- «Για τη διαδικασία συγγραφής του Λεξικού - Για την ουσιαστική αξία του στην επιστήμη της Γλώσσας - Για τη σχέση Γλώσσας – Σκέψης»
Δρ Αντρέας Αντζουλής Διδακτορικό (Phd) στη Φιλοσοφία-Θεωρία της Λογοτεχνίας, Μεταπτυχιακό (ΜΑ) στη Θεωρία της Λογοτεχνίας
- «Λέξεις να μιλήσω»
Γεωργία Ναθαναήλ Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ψυχανάλυση
- «Πάρε την λέξη μου»
Μιχάλης Χατζηπιερής, Προπονητής ποδοσφαίρου και ποιητής
- Ιάκωβος Χατζηπιερής, Τουρκολόγος, Συγγραφέας του Λεξικού

Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα προβληθεί δεκάλεπτο φιλμάκι του Μιχάλη Λαμπριανίδη. Μια χιουμοριστική περιγραφή της διαδικασίας συγγραφής και έκδοσης του Κοινού Λεξικού της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Το Λεξικό εντοπίζει 3425 κοινές λέξεις ανάμεσα στην ε/κ και τ/κ διάλεκτο, τις οποίες πλαισιώνει ιστορικά και ετυμολογικά. Από την Τουρκική προς την Ελληνοκυπριακή εμφανίζονται 1840 δάνειες λέξεις και 390 παράγωγα, ενώ από την Ελληνική προς την Τουρκοκυπριακή εμφανίζονται 840 λέξεις. Επίσης, 510 τουρκικές λέξεις χρησιμοποιούνται και στην Κοινή Νέα Ελληνική, ενώ 355 λέξεις έχουν εισέλθει στην κάθε διάλεκτο από άλλες γλώσσες.

Οι ποικίλοι γλωσσικοί αλληλοδανεισμοί, που συγκεντρώνει το Λεξικό, προβάλλουν, πέραν του γλωσσικού πλούτου, τη δυνατότητα της γλώσσας να υπερβεί τις όποιες διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα θεμέλια για την επίτευξη της ειρήνης στην Κύπρο. Επίσης, το προϊόν της έρευνας αυτής επισφραγίζει την κοινή διαπίστωση όλων των πολιτισμένων λαών, ότι η γλώσσα αποτελεί τον πλέον σημαντικό - συνεκτικό δεσμό ανάμεσα σε λαούς οι οποίοι είναι δυνατόν να παρουσιάζουν μεταξύ τους θρησκευτικές ή εθνικές διαφορές.

Το Λεξικό έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και της Ελλάδας (Πανεπιστήμιο Πατρών).

Είσοδος Ελεύθερη.
Πληροφορίες στο 70002420.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Τετάρτη,
10 Φεβρουαρίου 2016,
8μ.μ.

Ο Κύπριος κιθαρίστας Τιμόθεος Στυλιανίδης θα βρίσκεται στο Τεχνόπολις 20, την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 στις 8μ.μ. όπου θα παρουσιάσει έργα των Manuel De Falla, Miguel Llobet, Isaac Albeniz, Frank Martin, Μίκη Θεοδωράκη, Benjamin Britten και Joaquin Rodrigo.

Ο Τιμόθεος Στυλιανίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982 όπου άρχισε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 11 ετών. Το 2002 ξεκίνησε σπουδές στη μουσική στο Πανεπιστήμιο του Hull στη Μ.Βρετανία, όπου επικεντρώθηκε στη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (Performance), τη Σύνθεση, την Ενορχήστρωση και τη Ψυχολογία της Μουσικής, ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα κιθάρας με τον Tom McKinney και τον Graig Ogden. Αφού αποφοίτησε, συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MMus in Performace) στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής και Δραματικής Τέχνης της Ουαλίας όπου καθηγητές του στην κιθάρα υπήρξαν η Ελευθερία Κοτζιά και ο John Mills.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ κιθάρας στα οποία παρακολούθησε σεμινάρια από διακεκριμένους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι: Leo Brouwer, David Russel, Dusan Bogdanovic, Carlo Marchione, Aniello Desiderio και Zoran Dukic. Επιπλέον ο Τιμόθεος Στυλιανίδης φοίτησε στο Real Cοnservatorio Superior de Musica de Madrid στην Ισπανία, στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus όπου πήρε μαθήματα από τον Jose Luis Rodrigo. Το Μάιο του 2006 του απονεμήθηκε μετά από διαγωνισμό το John Mills Guitar Prize.

Είσοδος: 10 ευρώ
Απαραίτητη η προκράτηση εισιτηρίων στο 70002420.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Σάββατο,
30 Ιανουαρίου 2016,
3μ.μ.

«Τι χρώμα έχουν τα όνειρα των παιδιών; Τι ονειρεύονται όταν κλείνουν τα μάτια τους το βράδυ; Ονειρεύονται σε εποχές κρίσης; Εκείνα που ήρθαν από άλλες χώρες, κυνηγημένα από τον πόλεμο ή την πείνα έχουν κι αυτά το δικαίωμα να ονειρεύονται όπως τα παιδιά όλου του κόσμου.»

Σε μια εποχή που το μεταναστευτικό θέμα είναι στην επικαιρότητα, το παιδικό βιβλίο της Στέλλας Αρβανίτη «Η ιστορία ενός μικρού ονείρου Καρίμ» έρχεται να περιγράψει με απλό τρόπο αυτή την νέα πραγματικότητα στα μικρά παιδιά αλλά και σε όλους εμάς. Η ίδια συγγραφέας θα βρεθεί από την Ελλάδα στο Τεχνόπολις 20, όπου θα παρουσιάσει το βιβλίο της το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 στις 3μ.μ.

Η υπόθεση του βιβλίου αφορά την προσωπική ιστορία ενός προσφυγόπουλου, του Καρίμ, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και παρακολουθεί την πορεία του τις πρώτες μέρες παραμονής του στη χώρα μας. Παράλληλα, όμως, σε ένα άλλο επίπεδο, παρακολουθούμε και την ιστορία ενός ονείρου, που η τύχη του συνδέεται με τον Καρίμ διότι αναλαμβάνει την αποστολή να μάθει τον μικρό Καρίμ να ονειρεύεται "πολύχρωμα" γιατί αλλιώς θα καταλήξει σε εφιάλτη. Ανάλογα με την επιτυχία της αποστολής του θα πάρει και χρώμα, αλλιώς αν αποτύχει θα γίνει μαύρο. Έχει μόνο 3 προσπάθειες και ο τόπος της αποστολής του είναι ένας καταυλισμός προσφύγων στην Αθήνα της κρίσης, στην οποία έχει βρεθεί ο Καρίμ, έχοντας αφήσει πίσω του σπίτι, πατρίδα, φίλους, αλλά και τον πατέρα του, ο οποίος έχει συλληφθεί από την αστυνομία στη χώρα καταγωγής του. Στο δρόμο έχασε και τη μητέρα του, καθώς οι δουλέμποροι, οι οποίοι τους είχαν πάρει όλα τους τα λεφτά και τους είχαν στοιβάξει σε μια βάρκα με προορισμό την Ευρώπη, τους πέταξαν στη θάλασσα, λίγο πριν τους σώσει η Ελληνική ακτοφυλακή. Ο Καρίμ καταλήγει στην Αθήνα σε έναν καταυλισμό προσφύγων με τη θεία του, έχοντας πάθει σοκ, έχοντας χάσει κάθε διάθεση να ονειρεύεται και κάθε ελπίδα. Εκεί συναντά ένα κοριτσάκι, τη Φωτεινούλα, με την οποία γίνονται φίλοι. Για καλή του τύχη, η μητέρα του δεν είχε πνιγεί και βρέθηκε μετά από λίγες μέρες σε ένα ελληνικό νησί και θα πήγαινε στην Αθήνα να επανενωθεί με την οικογένειά της. Η ιστορία τελειώνει με το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα, να γεμίζει τη ζωή του Καρίμ με χρώμα και ελπίδα και το προσφυγόπουλο να αρχίζει να ονειρεύεται μια καινούρια αρχή, μια καινούρια πατρίδα, καινούριες ευκαιρίες για μόρφωση, φιλίες και να αντιμετωπίζει πάλι τη ζωή με αισιοδοξία.

Η παρουσίαση γίνεται στα πλαίσια των Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Βραβείων «Χριστόδουλος Πετρίδης», μια συνεργασία του Πετρίδειου Ιδρύματος με το διαδικτυακό Περιοδικό «Ζωή και Τέχνη». Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 στις 5μ.μ., μετά την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ιστορία ενός μικρού ονείρου Καρίμ» στο οποίο έχει απονεμηθεί το Β’ Βραβείο για συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας.

Είσοδος δωρεάν

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Τετάρτη,
27 Ιανουαρίου 2016,
7:30 μ.μ.

Την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 7:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 4η ανοιχτή συζήτηση ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ αυτή τη φορά με θέμα «Η σύγχρονη πρόσληψη της λογοτεχνίας», με συντονίστρια την φιλόλογο Ελίζα Χριστοφόρου.

Η ανάγνωση ως διαδικασία αυτοπροσδιορισμού ή ως κάτι άλλο; Τι είδους λογοτεχνία διαβάζουμε σήμερα; Λογοτεχνία και εκπαιδευτικό σύστημα. Τι είδους λογοτεχνία προωθείται;

Μια κυκλική συζήτηση χωρίς – απαραίτητα – εξαγωγή συμπερασμάτων.

Μια συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος.

Είσοδος Ελεύθερη.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Σάββατο,
30 Ιανουαρίου 2016,
5μ.μ.

Το Πετρίδειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με το διαδικτυακό Περιοδικό “Ζωή και Τέχνη, διοργανώνει την τελετή βράβευσης των Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Βραβείων «Χριστόδουλος Πετρίδης», το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 5μ.μ. στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο. Θα ακολουθήσει δεξίωση με κρασί και μουσική.

Ο διαγωνισμός αυτός τοποθέτησε επίσημα και την Πάφο στον Πανελλήνιο χάρτη των Λογοτεχνικών Βραβείων, γεγονός που αναβαθμίζει την εικόνα της στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και κυρίως στον τομέα της λογοτεχνίας.

Τα βραβεία διοργανώθηκαν στη μνήμη του Χριστόδουλου Πετρίδη, μεγάλου ευεργέτη της Πάφου και αφορούν εκδομένα έργα του 2014 στην Ελληνική γλώσσα. Το Α΄ Βραβείο για συγγραφέα Νουβέλας ή Συλλογής Διηγημάτων (2014) θα απονεμηθεί στο έργο του Ατρέα Λιμβρού «Εν αρχή ην ο Λοιγός» και το Β’ Βραβείο για συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας στο έργο «Ιστορία ενός μικρού Ονείρου-Καρίμ» της Στέλλας Αρβανίτη.

Στις 3μ.μ. θα προηγηθεί η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ιστορία ενός μικρού Ονείρου-Καρίμ» από την ίδια τη συγγραφέα Στέλλα Αρβανίτη για μικρούς και μεγάλους.

Κατηγορία Εκδηλώσεις