Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2015

Με τη δραματοθεραπεύτρια Μαρία Πολυκάρπου
Τετάρτη
20 Μαΐου 2015,
ώρα 7μ.μ.

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» φιλοξενεί τη δραματοθεραπεύτρια Μαρία Πολυκάρπου σε μια διάλεξη με θέμα «Η σκιά του εαυτού σε ρόλο μαριονετίστα», τη Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015, ώρα 7 μ.μ.

Η σκιά είναι ο σκοτεινός χώρος του εαυτού όπου απομακρύνουμε όσα δεν αποδεχόμαστε, όσα δεν αναπτύσσονται, όσα μας έχουν κληρονομηθεί, όσα θέλουμε να εξαφανίσουμε για να μην μας πονούν ή ενοχλούν.

Όμως όλα αυτά που διώχνουμε από το φως της συνείδησης δεν εξαφανίζονται όπως θα θέλαμε. Αντίθετα, στο χώρο της σκοτεινής νύχτας της ψυχής, όλα αυτά εξελίσσονται και με αλλοιωμένη μορφή αποκτούν αυτονομία. Η δράση τους είναι αθόρυβη όπως ο ήχος της σκιάς, ασκώντας πάνω μας τόση επιρροή, όπως ένας μαριονετίστας που περίτεχνα κινεί τα κουκλάκια του.

Και εμείς αγνοώντας τα νήματα της σκιάς μας, κοιτάζουμε μόνο στο φως και βλέπουμε τον εαυτό μας να κινείται μεταξύ αβοήθητου και ανικανοποίητου - να πέφτει θύμα δεινών, αποτυχιών, αδράνειας, να γίνεται έρμαιο των συναισθημάτων, της ανάγκης για επιτυχία, αναγνώριση και άλλα πολλά. Ίσως να αναρωτηθήκαμε γιατί μας συμβαίνει αυτό, ίσως και όχι, και απλά λέμε ότι έτσι τα φέρνει η ζωή.

Σε αυτή τη διάλεξη θα μιλήσουμε για την σκιερή περιοχή του εαυτού μας και πως μπορεί να εξερευνηθεί, έτσι ώστε να αποκτήσουμε βαθύτερη γνώση για τον εσωτερικό μας κόσμο.

Είσοδος: 5 ευρώ
Κρατήσεις και Πληροφορίες: 70002420

Λίγα λόγια για τη Μαρία Πολυκάρπου
Η Μαρία Πολυκάρπου είναι δραματοθεραπεύτρια και μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Δραματοθεραπευτών (BADth). Πήρε την εκπαίδευση της από το Sesame Institute στο Royal Central School of Speech and Drama του University of London. Kατέχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική από το Edinburgh University. Έχει ευρεία επαγγελματική εμπειρία δουλεύοντας θεραπευτικά με παιδιά, έφηβους και ενήλικες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Εφαρμόζει τη μέθοδο της Δραματοθεραπείας στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα προσφέροντας ατομικές συναντήσεις, ομάδες και βιωματικά εργαστήρια.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Εγκαίνια: 8 Μαΐου 2015, 7.30 μ.μ.
Διάρκεια Έκθεσης: 8.5.2015 - 22.5.2015

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» σας προσκαλεί στα εγκαίνια της προσωπικής έκθεσης με θέμα το Κυπριακό τοπίο του John Warren, την Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015, στις 7.30 μ.μ.

Το γενικό θέμα της έκθεσης του John Warren είναι το Κυπριακό τοπίο ιδιαίτερα από τις περιοχές Πάφου και Τροόδους. Ο ζωγράφος δουλεύει με αντιπροσωπευτικό τρόπο και χειρίζεται μια ποικιλία υλικών όπως λάδι, ακρυλικά, νερομπογιά και παστέλ. Το Κυπριακό τοπίο με την ανέλεγκτη ποικιλομορφία των σχημάτων, περιγραμμάτων και αντιθέσεων είναι μια αδιάλειπτη πηγή έμπνευσης για το ζωγράφο. Το δυνατό μεσογειακό φως, η μυστηριακή ατμόσφαιρα και το φευγαλέο του σούρουπου είναι τα επαναλαμβανόμενα θέματα στη δουλειά του.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πάφου, Πίτσα Παπαδοπούλου. Θα ακολουθήσει δεξίωση με μουσική από το μουσικό σύνολο Ocho Cuerdas (Ανδρέας Λαρδής, βιολί & Νικόλας Ευθυμίου, βιόλα).

Διάρκεια Έκθεση: 8.5.2015 – 22.5.2015
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 10 π.μ. – 1 μ.μ. & 4 – 8 μ.μ. και Σάββατο, 10 π.μ. – 1 μ.μ.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο John Warren γεννήθηκε στη Βοστώνη της Αγγλίας και σπούδασε στο St. Martin's School of Art του Λονδίνου, από το 1969 – 1973. Εργάστηκε σαν εικονογράφος και εκδότης τέχνης στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο. Το 1980 ο John Warren ήρθε στη Κύπρο όπου εργάστηκε σαν καθηγητής τέχνης για πολλά χρόνια στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Η έκθεση στο Τεχνόπολις 20 θα είναι η ένατη ατομική του έκθεση στη Κύπρο.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Κυριακή,
3 Μαΐου 2015,
8 μ.μ.

Μετά τις πέντε sold out παραστάσεις «Νύχτες Μαγικές: 100 Χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης» στην Λευκωσία και τη Λεμεσό, η παράσταση έρχεται και στην Πάφο για τους φίλους του είδους. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Πολιτιστική Κίνηση Γεροσκήπου, την Κυριακή, 3 Μαΐου 2015, ώρα 8 μ.μ. στον Πολιτιστικό Χώρο «Τεχνόπολις 20».

«Νύχτες μαγικές» 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη. Ο μεγάλος συνθέτης του ελληνικού τραγουδιού που με το έργο του έχει εμπνεύσει ολόκληρες γενεές του ελληνισμού, τιμάται σ' αυτές τις παραστάσεις με ένα ξεχωριστό τρόπο. Τα μεγαλύτερα τραγούδια του ακούγονται και πάλι, αλλά αυτή τη φορά με τον αυθεντικό, νοσταλγικό, αναλογικό ήχο. Η ορχήστρα χρησιμοποιεί παλαιούς «λαμπάτους» ενισχυτές και μικρόφωνα και τρίχορδα μπουζούκια με αυθεντικούς Ideal μαγνήτες, ώστε να πετύχει το ανάλογο αισθητικό αποτέλεσμα και να μεταφέρει τους λάτρεις του είδους μισό και πλέον αιώνα πίσω.

Όπως αναφέρει ο Σταύρος Ξαρχάκος στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Δίφωνο: «Πολλοί πιστεύουν ότι ο Τσιτσάνης, ένας συνθέτης, που από τα 15 του χρόνια ως το θάνατό του δε σταμάτησε ποτέ να γράφει και να ηχογραφεί, τη δημιουργικότερη περίοδό του την είχε στη δεκαπενταετία 1940 - 1955. Μπορεί να είναι κι έτσι. Εμένα, όμως, με γοητεύει και με συγκινεί πολύ η πρώτη περίοδός του: τα τραγούδια που έγραψε ως το '40, δηλαδή ως τα 25 του χρόνια. Ένας έφηβος από την επαρχία του μεσοπολέμου, που κατεβαίνει να σπουδάσει νομικά στην Αθήνα και σχεδόν «εν μια νυκτί» αλλάζει το πρόσωπο του ελληνικού τραγουδιού. Η πρώτη περίοδος του Τσιτσάνη με συναρπάζει κυρίως, επειδή σ' αυτήν, την πιο πηγαία και αθώα του, βλέπω ήδη παρόντα όλα τα χαρακτηριστικά του μετέπειτα έργου του. Ό,τι έκανε από εκεί και πέρα, από την περίοδο αυτή πηγάζει. Αυτή χαρακτήρισε όλες τις άλλες. Μια «στέρνα» ανεξάντλητη».

Παίζουν οι μουσικοί:
Ελένη Κωνσταντίνου - λαϊκή κιθάρα
Γιώργος Φούντος – τρίχορδο μπουζούκι
Γιώργος Κωνσταντίνου – τρίχορδο μπουζούκι
Ευξίφιος Σατσιάς – βιολί, μπαγλαμά
Κώστας Χαλλούμας – κοντραμπάσο

Διεύθυνση παραγωγής – Δανάη Κωνσταντίνου
Οργάνωση παραγωγής – Κώστας Χαλλούμας

Είσοδος: 5 ευρώ
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Κρατήσεις και πληροφορίες: 70002420

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Με την Έλενα Γεωργιάδου
Τρίτη
28 Απριλίου 2015
6 - 7 μ.μ.

Η life coach Έλενα Γεωργιάδου, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Οι επτά πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας και της χαράς», την Τρίτη, 28 Απριλίου 2015, ώρα 6 – 7 μ.μ. στον Πολιτιστικό Χώρο Τεχνόπολις 20.

Όλοι ψάχνουμε για την ολοκλήρωση και τα εργαλεία εκείνα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τις πιο βαθιές μας επιθυμίες. Οι «επτά πνευματικοί νόμοι» μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας και μας δίνουν τα εφόδια που απαιτούνται για την εκπλήρωση των ονείρων μας.

Υιοθετώντας αυτούς τους νόμους στην ζωή μας, ανακαλύπτουμε ότι εμείς έχουμε την επιλογή για κάθε λεπτό της ζωής μας, παραμένουμε ανοιχτοί σε κάθε πρόκληση και ανακαλύπτουμε τους στόχους της ζωής μας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί και στα Αγγλικά, μεταξύ 4 – 5 μ.μ.

Είσοδος: 5 ευρώ
Πληροφορίες στο 70002420.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Σάββατο
25 Απριλίου
10 π.μ.

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε την διακοσμητική τέχνη του decoupage, με ένα εργαστήρι για αρχάριους με τον Martin Semov, το Σάββατο, 25 Απριλίου στις 10 π.μ.

Εισαγωγή στις βασικές αρχές, υλικά και τεχνική του decoupage.

Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος στους επτά. Κρατήστε τη θέση σας στο 70002420.

Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου των υλικών)
Διάρκεια: 2 ώρες

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Παρασκευή
24 Απριλίου 2015
20.30

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» παρουσιάζει την Dr. Zsuzsanna Császár (Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar) για ένα ρεσιτάλ πιάνου την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015, ώρα 20.30, με τίτλο «Περνώντας τα σύνορα: Η Ουγγαρία συναντά τη Δύση». Φιλική συμμετοχή Δρ Νικόλας Κωνσταντίνου (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας)

To πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Scarlatti, Haydn, Bartók, Liszt, Onslow, και Brahms.

Είσοδος: 15 ευρώ / 10 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχοι)
Πληροφορίες και Κρατήσεις στο 70002420

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες
Δρ Zsuzsanna Császár
Η Δρ Zsuzsanna Császár ολοκλήρωσε τις πιανιστικές της σπουδές στο Franz Liszt College of Music at the Conservatory of Szeged (τώρα μέρος του Πανεπιστημίου του Szeged) όπου μελέτησε με τους καθηγητές Ilona Lucz και Ferenc Kerek. Αφού της απονεμήθηκε το Διδακτικό και Καλλιτεχνικό της δίπλωμα, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Μουσικό Κολλέγιο Würzburg στη Γερμανία. Ακολούθως, κατά τη διάρκεια των ετών 2004–2007 υπήρξε υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μουσικής Φραντς Λιστ στη Βουδαπέστη υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Márta Gulyás στο πιάνο και την Katalin Komlós στη μουσικολογία. Το 2008 της απονεμήθηκε ο τίτλος Doctor of Liberal Arts.

Η Δρ Császár συμμετείχε σε πολλούς Διεθνής και Εθνικούς διαγωνισμούς κερδίζοντας διάφορα βραβεία όπως το δεύτερο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Béla Bartók. Η Zsuzsanna υπήρξε επίσης φιναλίστ στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Gaillarde (Γαλλία).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της είχε δοθεί η Ουγγρική Κρατική Υποτροφία καθώς και η Υποτροφία Τεχνών της Πολιτείας της Βαυαρίας. Έπειτα, το 2006, της είχε απονεμηθεί ο τίτλος City of Szeged Arts Fellowship και το Artisjus Prize.

Η Δρ Császár δίνει συχνά ρεσιτάλ πιάνου και μουσικής δωματίου καθώς και master-classes στην Ουγγαρία και στο εξωτερικό. Επί του παρόντος είναι ανώτερη Επίκουρος στο τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου του Szeged.

Δρ Νικόλας Κωσταντίνου
Ο Νικόλας Κωσταντίνου έχει την ικανότητα να εντυπωσιάζει το κοινό τόσο με τις τολμηρές επιλογές του από παραδοσιακό και μοντέρνο ρεπερτόριο, όσο και με τις εμφανίσεις του με ασυνήθιστα μουσικά σχήματα. Έχει επαινεθεί από κριτικούς μουσικής ως «... καλλιτέχνης με βαθύτατα αισθήματα, ο οποίος είναι ικανός να ερμηνεύει μουσική με ολόκληρη την ψυχή και το είναι του...» και οι ερμηνείες του έχουν χαρακτηριστεί ως «κολοσσιαίες» και «δραματουργικά πλούσιες».

Έχει δώσει συναυλίες στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Τουρκία και τη Φιλανδία, ενώ συχνά φιλοξενείται στο Wigmore Hall (Λονδίνο), στο Musikverein (Βιέννη), Beethoven-Haus (Βόννη) και στη Μουσική Ακαδημία Ferenc Liszt (Βουδαπέστη). Ο Νικόλας εμφανίζεται σε διεθνή Φεστιβάλ ΜουσικήςΔωματίου, όπως το Kuhmo, το Oulunsalo Soi (Φιλανδία), το Gödöllő (Ουγγαρία), το Ledra Music Soloists και τα Κύπρια (Κύπρος), καθώς και στοπερίφημο Wigmore Hall του Λονδίνου ως σολίστας. Έχει εμφανιστεί με τη Philharmonia Orchestra, την Ρωσική Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου Αγ. Πετρούπολης, την Ορχήστρα Κονσέρτου Βουδαπέστης, την Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Failoni και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, με μαέστρους όπως τον Esa Heikkilä, τον Konrad von Abel, τον Juri Gilbo, τον Νότη Γεωργίου, τον Σπύρο Πίσυνο, τον Άγη Ιωαννίδη, τον Ervin Acél καιτον Maciej Zoltowski. Συνεργάστηκε επίσης με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως τον Gustav Rivinius, τον Erkki Rautio, τον David Cohen, τον Péter Somodari, τον Vilmos Szabadi, τον Tytus Miecznikowski, τον Gábor Varga, τον Francesco Quaranta, τον Wolfgang Schroeder, τη Μαργαρίτα Ηλία, τον Κύρο Πατσαλίδη, την Chloë Hanslip, και τον Kazuhiro Tagaki, καθώς και με τα κουαρτέτα εγχόρδων Meta4 και Akadémia. Τη σεζόν 2013-14, με τον βιολονίστα Νίκο Πίττα, ο Δρ Κωσταντίνου έχει παρουσιάσει ολόκληρο το έργο του Λ. Φ. Μπετόβεν για βιολί και πιάνο. Παράλληλα, ο Νικόλας παρουσιάζει συχνά έργα Κυπρίων συνθετών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και πρώτων παγκόσμιων παρουσιάσεων.

Ο Νικόλας Κωσταντίνου είναι απόφοιτος του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Σέγκεντ, του Πανεπιστημίου Μουσικής Ferenc Lisztστη Βουδαπέστη, του Ινστιτούτου Μουσικής στο Cleveland του Οχάιο, καθώς και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου, και είναι κάτοχος των τίτλων Master of Music in performance, και Διδακτορικού (PhD). Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο Η Μουσική Δωματίου του Ernő Dohnányi: Παράδοση, Καινοτομία και Ουγγρική ταυτότητα.

Έχει δουλέψει με τη Μárta Gulyás, τον Dr. Daniel Shapiro, το Sándor Falvai, το Ferenc Kerek, τον Julian Jacobson, την Τάνια Οικονόμου και τη Βάντα Οικονόμου-Κωνσταντίνου. Εργάστηκε επίσης με τον Dmitri Bashkirov, τον Νικόλα Οικονόμου, το Vadim Suchanov, το Ferenc Rados μεταξύ άλλων. Μαθητές του έχουν κερδίσει βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου και έχουν γίνει δεκτοί σε αναγνωρισμένες σχολές στο εξωτερικό όπως την Ανώτατη Μουσική Σχολή «Βασίλισσα Σοφία» της Μαδρίτης και το Κονσερβατουάρ Νέας Αγγλίας στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Ο Δρ Κωσταντίνου έχει επαινεθεί για την διδακτική του προσφορά από επώνυμους του χώρου. Επί του παρόντος ζει και διδάσκει στην Λευκωσία, είναι Λέκτορας πιάνου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και καθηγητής πιάνου στο Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Κυριακή,
19 Απριλίου 2015,
8.00 μ.μ.

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» φιλοξενεί μια μπάντα με νεαρούς μουσικούς για μια βραδιά ελληνικής μουσικής, την Κυριακή, 19 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. Γνωστά σε όλους διαχρονικά ελληνικά ροκ και όχι μόνο τραγούδια σε ένα μουσικό ταξίδι μέχρι τα τραγούδια του σήμερα.

Παίζουν:
Σάββας Χρυσοστόμου, Κιθάρα – Τραγούδι,
Στέφανη Νεοφύτου, Τραγούδι,
Σπύρος Σωκράτους, Cajon – Κοντραμπάσο,
Σοφία Ιωάννου, Πιάνο,

Είσοδος: 5 ευρώ,
Για κρατήσεις στο 70002420.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Διάλεξη από τον Wally Oppenheim
Τετάρτη
22 Απριλίου
7 μ.μ.

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» διοργανώνει διάλεξη με τίτλο «Η Κύπρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο» με τον Wally Oppenheim, την Τετάρτη, 22 Απριλίου στις 7 μ.μ.

H Κύπρος δεν υπήρξε πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά παρ' όλα αυτά έπαιξε ενεργό ρόλο στον πόλεμο. Χιλιάδες Κύπριοι εντάχθηκαν εθελοντικά στο στρατό και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική εκστρατεία. Οι βρετανικές αρχές ανησυχούσαν συνεχώς για τους Τουρκοκύπριους καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν μία από τους εχθρούς της Βρετανίας. Σταθμοί είχαν συσταθεί για να κατασκοπεύουν τα τουρκικές ραδιοφωνικά μηνύματα και κατάσκοποι στάλθηκαν στην Τουρκία. Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο για χιλιάδες Βρετανούς τραυματίες στρατιώτες, και την ίδια στιγμή στεγάστηκαν χιλιάδες Τούρκοι κρατούμενοι. Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι Διοικητές έπρεπε να παλέψουν με τις επανειλημμένες προσπάθειες του στρατού να αναλάβει τη διοίκηση. Και υπάρχει η εκπληκτική ιστορία του πώς οι Βρετανοί πρόσφεραν την Κύπρο στην Ελλάδα στα μέσα του πολέμου και γιατί η Ελλάδα απέρριψε την προσφορά, με την έκπληξη των Ελληνοκυπρίων.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον Wally Oppenheim, συνταξιούχο καθηγητή Ιστορίας. Ζει στην Κύπρο εδώ και 7 χρόνια και διευθύνει την ομάδα Ιστορίας του Paphos Third Age. Επίσης, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα ιστορίας στο περιοδικό Pals.

Η διάλεξη θα γίνει στα Αγγλικά
Διάρκεια: 1 ώρα
Είσοδος: 5 ευρώ (με καφέ ή τσάι)
Πληροφορίες: 70002420

Κατηγορία Εκδηλώσεις