Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Νοέμβριος 2015

Σάββατο,
12 Δεκεμβρίου 2015,
3:30μ.μ.

Την παράσταση θεάτρου σκιών «Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη», από την ομάδα ΚαραγκιόΖΕΙΣ παντού!, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι στο Τεχνόπολις 20, το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου και ώρα 3:30μ.μ.

Ο Καραγκιόζης προσλαμβάνεται ως υπηρέτης στο σπίτι ενός πλούσιου ανθρώπου, έτσι ώστε να υποδέχεται τους καλεσμένους που περιμένουν, οι οποίοι είναι επίδοξοι γαμπροί για την κόρη του οικοδεσπότη. Ως συνήθως, ο Καραγκιόζης ανατρέπει τα πάντα...

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι κατασκευής φιγούρας θεάτρου σκιών από τα παιδιά, με το υλικό και την τεχνική που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες.

Καραγκιοζοπαίκτης: Θοδωρής Κωστιδάκης

Γενική Είσοδος: 6 ευρώ
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο 70002420

Λίγα λόγια για τον Θοδωρή Κωστιδάκη:
Ο Θοδωρής Κωστιδάκης μεγάλωσε σε μια οικογένεια που έχει παράδοση στο Θέατρο Σκιών. Από πολύ μικρός συμμετείχε ως βοηθός σε επαγγελματικές παραστάσεις Καραγκιόζη του πατέρα του, Τάκη Κωστιδάκη, αλλά και άλλων γνωστών Καραγκιοζοπαικτών της Αθήνας. Από το 2001 και μετά ασχολείται και επαγγελματικά ως Καραγκιοζοπαίκτης, με παραστάσεις σε σχολεία της Ελλάδας, πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους κ.ά. Επίσης, έχει μελετήσει τη σχετική βιβλιογραφία πάνω στην ιστορία και την παράδοση του Καραγκιόζη. Όπως γίνεται παραδοσιακά, κατασκευάζει τις φιγούρες, τα σκηνικά, την σκηνή (μπερντέ) μόνος του.

Οι βασικές του σπουδές ήταν στην Αρχιτεκτονική του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου ολοκλήρωσε και το Μεταπτυχιακό πάνω στην αλληλεπίδραση χώρου και πολιτισμού (από κοινωνική, ψυχολογική και φιλοσοφική σκοπιά). Παράλληλα, επιμορφώθηκε σε τομείς όπως: θέατρο και θεατρικό παιχνίδι / μουσειακή αγωγή παιδιών / κατασκευή θεατρικής κούκλας, θεατρικής μάσκας και σκηνικού, φιγούρας θεάτρου σκιών / δημιουργικές δραστηριότητες για τις αξίες της ζωής στην εκπαίδευση / δημιουργική έκφραση και σχολικές ή μαθησιακές δυσκολίες / Drama Process, για την επεξεργασία εσωτερικών ή/και κοινωνικών συγκρούσεων. Επίσης, φοιτά στο τετραετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, με το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, με πολλά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Αθήνας, καθώς και με διάφορους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Επίσης, σε εθελοντική βάση, έχει εμψυχώσει ομάδες δημιουργικότητας για παιδιά με διαφορετική μητρική γλώσσα (πέραν της ελληνικής) για την ένταξή τους στο σχολείο και στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και ομάδες θεατρικού παιχνιδιού και παραστάσεις Καραγκιόζη για σεισμόπληκτα παιδιά σε καταυλισμούς, αλλά και ομάδες διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Από το 2004 ως το 2011 ήταν υπεύθυνος συντονισμού όλων των ομαδικών δραστηριοτήτων έκφρασης στην εθελοντική οργάνωση Δρόμοι Ζωής.

Στην Κύπρο εργάζεται ως εμψυχωτής βιωματικών ομάδων θεατρικού παιχνιδιού στο εργαστήρι τέχνης Arts and Moods, στο Παιδικό Μουσείο Ρότα, σε σχολεία – είτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας (Γυμνάσιο Ανθούπολης) είτε σε συνεργασία με τους συνδέσμους γονέων (Δημοτικό Αγίου Βασιλείου, Νηπιαγωγείο ΠΑΣΥΔΥ), σε ιδιωτικά παιδικά πάρτυ, σε εκδηλώσεις για παιδιά από εταιρείες (παραστάσεις Καραγκιόζη και κουκλοθεάτρου, δημιουργικά εργαστήρια κτλ - ΙΚΕΑ, Mall, Petfest 2012 κτλ) σε συνεργασία με το Arts and Moods mobile team.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Τετάρτη,
2 Δεκεμβρίου 2015,
6.30 μ.μ.

Με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες το περιουσιακό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για επίλυση του κυπριακού. Ενώ στα υπόλοιπα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί, (διακυβέρνηση, οικονομία, θέματα ευρωπαϊκής ένωσης), έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, στο περιουσιακό φαίνεται ότι υπάρχει στασιμότητα.

Είναι τελικά το περιουσιακό το κλειδί για την λύση του κυπριακού; Ποια είναι τα δεδομένα που το συνθέτουν; Ποια η σημασία της πολιτικής, της νομικής και της οικονομικής πτυχής του; Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την οποία να μην υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά αμοιβαίο όφελος; Μπορεί να βρεθεί η μαγική φόρμουλα που θα επιλύσει την διαμάχη μεταξύ των ιδιοκτητών και των χρηστών των περιουσιών;

Ο Ανδρέας Δ. Συμεού, επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου θα εισάξει το θέμα και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Είσοδος Ελεύθερη

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Παρασκευή,
27 Νοεμβρίου 2015,
7:30 μ.μ.

Μετά την επιτυχία της πρώτης συνάντησης μιας σειράς ανοιχτών συζητήσεων με τίτλο «ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ» σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, συνεχίζουμε την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ., αυτή την φορά με θέμα την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με την τέχνη.

Πως ορίζεται η αρχιτεκτονική και ποιος είναι ο ρόλος του αρχιτέκτονα στον σύγχρονο κόσμο; Από την εποχή που ο άνθρωπος βγαίνει από το σπήλαιο - την φυσική μορφή κατοίκησης - δημιουργείται η ανάγκη της εφεύρεσης - από τον ίδιο - του χώρου στον οποίο θα ζήσει.

Η αρχιτεκτονική διαμέσου των αιώνων συντάσσεται ως "έργο" μέσα από τις ανάγκες της Κοινωνίας, και της Ιστορίας. Οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο "κτίστηκε" και "κτίζεται" ο κόσμος μας.

Στον σύγχρονο κόσμο που η ταχύτητα της πληροφορίας και η χρήση πολυμέσων κατακλύζουν τον άνθρωπο, η αρχιτεκτονική καλείται να υποστηρίξει έναν τρόπο ζωής που εγκαταλείπει τις παραδοσιακές δομές και προσεγγίζει νέες τεχνολογίες ή και τις εφαρμόζει ως συνθετικές αρχές.

Οι παραδοσιακές μορφές του μοντέρνου μετατρέπονται σε νέα αρχιτεκτονικά - τεχνολογικά εφευρήματα. Τα σχήματα - δοχεία κατοίκησης - της μοντέρνας αρχιτεκτονικής μετατρέπονται σε χωρικά σχήματα πολυμεσικών εφαρμογών.

Τι είναι αυτό που δημιουργείται ως ανάγκη στην έννοια της κατοίκησης σήμερα;

Πώς η αρχιτεκτονική ως πρακτική δημιουργεί δυνατότητες νέου τρόπου σκέψης - βίωσης - αντίληψης για τη ζωή;

Αν η αρχιτεκτονική έχει τη δύναμη να διαμορφώσει τη συνείδηση/ τη σχέση μας με τον χώρο και την βιωμένη καθημερινότητα, τότε ο ρόλος του αρχιτέκτονα ταυτίζεται σε κάποιο βαθμό με τον ρόλο του καλλιτέχνη. Η αρχιτεκτονική ακροβατεί στα όρια της τέχνης και της εφεύρεσης - είναι κατά κάποιον τρόπο και δεν είναι διαχείριση, πρόταση, ανατροπή, αντίφαση, επανάσταση, τέχνη....

Κοπιάστε σε μια ωραία και χαλαρή ατμόσφαιρα, με καφέ και καλή παρέα.

Είσοδος Ελεύθερη.

Συντονιστής της δεύτερης συνάντησης θα είναι η αρχιτέκτονας Χριστιάνα Καραγιώργη:
Η Χριστιάνα Καραγιώργη γεννήθηκε στην Πάφο το 1978. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μετά τις σπουδές της παρέμεινε στην Αθήνα όπου εργάστηκε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία. Το 2007 ολοκλήρωσε με υποτροφία (ΙΚΥ) τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές (ΜΑ) στις «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Συμμετείχε σε διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα (Φεστιβάλ Ήχου και Εικόνας Τεχνόπολις – ΑΣΚΤ και Athens Videocollective Festival κ.α) με έργα Video και πολυμέσων. Συμμετείχε σε πολλούς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό. Από το 2007 έως και το 2010 εργάστηκε στο Αρχιτεκτονικό γραφείο Μ. Κοκκίνου + Α. Κούρκουλα όπου συνεργάστηκε με τους καθηγητές της Αντρέα Κούρκουλα και Γιάννη Πεπονή. Το 2011 επέστρεψε στην Πάφο. Το 2014 διακρίθηκε με έπαινο στον διαγωνισμό του Δήμου Πάφου για την αποκατάσταση στο Χάνι του Ιμπραήμ. Σήμερα διατηρεί Αρχιτεκτονικό γραφείο στην Πάφο. Οι σπουδές της στην Αρχιτεκτονική, την Αισθητική θεωρία και την σύγχρονη Τέχνη συνιστούν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στην Αρχιτεκτονική πρακτική.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Παρασκευή,
18 Δεκεμβρίου 2015,
8μ.μ.

7 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. περάστε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη μουσική βραδιά στο Τεχνόπολις 20, με γνωστά και ξένα τραγούδια.

Με την παρουσία σας θα συμβάλετε και εσείς το σημαντικό έργο της εθελοντικής ομάδας στήριξης ατόμων με αιματολογικές ασθένειες «ύστερα ήρθε η Άνοιξη».

Μαζί μας θα βρίσκονται οι μουσικοί από τη Λευκωσία Χαρά Παπαμιχαήλ (φωνή – πιάνο) και ο Κωνσταντίνος Ανδρονίκου (φωνή).

Είσοδος: 10 ευρώ
Κρατήσεις: 70002420
Όλα τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στην εθελοντική ομάδα «ύστερα ήρθε η Άνοιξη»

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Σάββατο,
12 Δεκεμβρίου 2015,
8μ.μ.

Τα Χριστούγεννα έρχονται και το καταφύγιο σκύλων Dog Valley Rescue Center χρειάζεται την δική σας στήριξη για να μπορέσει να βοηθήσει άστεγα σκυλάκια.

Ελάτε λοιπόν και απολαύστε γνωστά jazz και ποπ τραγούδια έτσι όπως δεν τα έχετε ξανακούσει, το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20:00, στο Τεχνόπολις 20 και ταυτόχρονα στηρίξτε ένα καλό σκοπό.

Μαζί μας θα βρίσκονται οι Μαριάννα Γεωργίου (φωνή – πιάνο) και η Παντελίτσα Σωκράτους (φωνή – κιθάρα).

Είσοδος: 12 ευρώ
Κρατήσεις: 70002420
Όλα τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στο Dog Valley Rescue Center

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Κυριακή,
6 Δεκεμβρίου 2015,
μεταξύ 10π.μ. με 5μ.μ.

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» στην Πάφο σας προσκαλεί στο 2o Χριστουγεννιάτικο Παζαράκι που διοργανώνει την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015, μεταξύ 10π.μ. με 5μ.μ.

Το Χριστουγεννιάτικο Παζαράκι θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες δημιουργούς, αλλά και εθελοντικούς οργανισμούς σε ένα όμορφο εορταστικό περιβάλλον.

Εκεί θα βρείτε χειροποίητες δημιουργίες όπως κοσμήματα, χριστουγεννιάτικα στολίδια, γλυκά, τσάντες, βιβλία, εσάρπες και όχι μόνο ιδανικά για τα δώρα των γιορτών, ενώ παράλληλα μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο καφενείο του Τεχνόπολις 20 καθώς και τα σπιτικά γλυκά που προσφέρει.

Στις 12μ.μ. παιδική χορωδία θα τραγουδήσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια ενώ στις 3μ.μ. τα παιδιά θα μπορούν δωρεάν να απολαύσουν αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών.

Σας περιμένουμε!

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε στο 70002420 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Τετάρτη,
11 Νοεμβρίου 2015,
7:30 μ.μ.

Ανοιχτή συζήτηση την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:30, στο καφενείο του Τεχνόπολις 20, γύρω από την απορία την οποία προκαλεί η σύγχρονη τέχνη στον αμύητο θεατή. Ποια η ανάγκη της; Ποια η χρησιμότητά της; Πώς μπορεί κανείς να την εκτιμήσει;

Η συζήτηση αυτή εγκαινιάζει μια σειρά από συναντήσεις γύρω από την τέχνη ανοιχτές στο κοινό, σε μια ωραία και χαλαρή ατμόσφαιρα, με καφέ και καλή παρέα. Μια συνεργασία του Τεχνόπολις 20 και του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος.

Συντονιστής της πρώτης συνάντησης θα είναι ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης.

Είσοδος Ελεύθερη.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Πέμπτη,
12 Νοεμβρίου 2015,
9μ.μ.

Τραγούδια που δημιουργήθηκαν λόγω σημαντικών ιστορικών γεγονότων, τραγούδια που γράφτηκαν στην ιστορία, τραγούδια που αγαπήθηκαν και συνεχίζουν να εμπνέουν.

Μια βραδιά αφιερωμένη στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στην καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015, ώρα 21:00 στο Τεχνόπολις 20.

Παίζουν οι Σάββας Χρυσοστόμου, Νικόλας Τσαγκάρης και Στέλιος Χριστοδούλου.

Είσοδος: €6
Απαραίτητη η προκράτηση εισιτηρίων στο 70002420.

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Παρασκευή,
4 Δεκεμβρίου 2015,
8μ.μ.

Οι Ανδρέας Π. Νικολάου και ο Κυριάκος Κυριάκου, στο βιολί και στο πιάνο αντίστοιχα, επιστρέφουν στο Τεχνόπολις 20 για να μας χαρίσουν ακόμη μια όμορφη μουσική βραδιά με τίτλο «Στοχασμός», την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 8μ.μ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των J.S. Bach, W.A. Mozart, L.V. Beethoven, F. Schubert, A. Dvořák, J. Massenet, R. Schumann, P. I. Tchaikovsky, G. Faure, Z. Fibich, P. Nadbal, F. Kreisler.

Το ρεσιτάλ θα γίνει εις μνήμη της Μαρίας και Παναγιώτη Νικολάου.

Είσοδος: €10
Απαραίτητη η προκράτηση εισιτηρίων στο 70002420.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες
Ανδρέας Π. Νικολάου: Γεννήθηκε στη Γεροσκήπου, στην Πάφο. Αποφοίτησε με διάκριση από το Concervatory and Music Academy της Πράγας και κατέχει τίτλο MgA (Master of Fine Arts). Έχει πραγματοποιήσει πολλά κονσέρτα στην Κύπρο αλλά και στην Τσεχία, τη Γερμανία, την Αγγλία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Κυριάκος Κυριάκου: Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε πιάνο στην Τσεχία στο Πανεπιστήμιο Charles και κατέχει τίτλο MgΑ (Master of Fine Arts). Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς πιάνου και έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Τσεχία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Αγγλία και την Κύπρο. Συνεργάζεται με τον Α. Νικολάου από το 2009 και το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει έργα από την μπαρόκ περίοδο μέχρι και σήμερα και επίσης Ελληνική και Κυπριακή μουσική.

Κατηγορία Εκδηλώσεις