«Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» Μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

Τετάρτη,
30 Δεκεμβρίου 2015,
8μ.μ.

Με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του αλλά, και εκτιμώντας τη απέραντη μουσική κληρονομιά του Βασίλη Τσιτσάνη, οι Σωτήρης Καραγιώργης, Ευαγόρας Καραγιώργης και ο Στέλιος Κακογιάννης παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα με μερικά από τα σημαντικότερα του τραγούδια, την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, στις 8μ.μ.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης προχώρησε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι σε πολλά επίπεδα: Έγραψε όμορφες μελωδίες, κλασικές και τις έντυσε με δικούς τους αριστουργηματικούς στίχους. Στις μελωδίες του μπορεί κάποιος να βρει στοιχεία από το δημοτικό τραγούδι, το βυζαντινό μέλος, δυτικά στοιχεία, ακόμη και στοιχεία μπλουζ. Αξιοποίησε τα παλιά μακάμια-δρόμους αλλά προχώρησε και σε νεότερες κλίμακες. Προχώρησε την αρμονία με διφωνίες ακόμα και τριφωνίες. Έγραψε εκπληκτικές και ενδιαφέρουσες εισαγωγές με πολλές εναλλαγές που απαιτούν δεξιοτεχνία. Δοκίμασε όλους τους ρυθμούς της εποχής του αλλά παλαιότερους. Ανάπτυξε τη λαϊκή ορχήστρα προσθέτοντας πιάνο, κοντραμπάσο, κρουστά και άλλα όργανα, πέραν του μπουζουκιού, του μπαγλαμά και της κιθάρας.

Είσοδος: 8 ευρώ
Απαραίτητη η προκράτηση εισιτηρίων στο 70002420.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1915 και απεβίωσε 1984 ύστερα από μια ζωή γεμάτη τραγούδια. Από μικρή ηλικία του άρεσε η μουσική, έμαθε μαντολίνο και βιολί και φυσικά μπουζούκι. Το 1936 κατέβηκε στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει Νομική, αλλά η μουσική τον παρέσυρε στα κύματά της. Είναι οι εποχή που ο Βαγγέλης Παπάζογλου και ο Μάρκος Βαμβακάρης, οι οποίοι κινούνται στο χώρο, θα τον επηρεάσουν σημαντικά.

Μετά τις πρώτες του εμφανίσεις γνωρίζει τον τραγουδιστή Δημήτρη Περδικόπουλο ο οποίος τον φέρνει στην Odeon, όπου ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια. Την περίοδο 1937-1940 ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια με τους Δημήτρη Περδικόπουλου, Στράτο Παγιουμτζή, Μάρκο Βαμβακάρη και Στελλάκη Περπινιάδη. Η κατοχή (1942-1946) τον βρίσκει στη Θεσσαλονίκη, στο πολύ γνωστό για την εποχή, 'Ουζερί ο Τσιτσάνης'. Εκεί έγραψε εξαιρετικά τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν μετά τον πόλεμο.

Το 1946 στην Αθήνα, ηχογραφεί με τη Σωτηρία Μπέλλου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μαρίκα Νίνου και τον Πρόδρομο Τσαουσάκη. Τα επόμενα χρόνια ο Τσιτσάνης γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και συνεργάζεται με όλους τους σημαντικούς τραγουδιστές αλλά και σημαντικούς μουσικούς της εποχής. Μετά το 1974 κάνει συναυλίες σε στάδια και ανοιχτά θέατρα/ανοιχτούς χώρους, κάτι που συνέβαινε πρώτη φορά για το λαϊκό τραγούδι.

Οι Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζιδάκις καθώς και άλλοι νεώτεροι, ύμνησαν το έργο του Τσιτσάνη και τον θεωρούσαν δάσκαλό τους. Ο Μ. Χατζιδάκις στον Σκληρό Απρίλη του’45, κάνει εκπληκτικές ορχηστρικές διασκευές σε τραγούδια του.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές
Ο Σωτήρης Καραγιώργης είναι γνωστός μουσικός, εκπαιδευτικός και συνθέτης
στον χώρο της Πάφου αλλά και της Κύπρου γενικότερα, μέσα από την προσωπική του δουλειά, το συλλογικό του μουσικό έργο και την πολύχρονη παρουσία του στον χώρο της χορωδιακής μουσικής αλλά και του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

Ο Ευαγόρας Καραγιώργης μουσικός, εκπαιδευτικός και συνθέτης, έχει ασχοληθεί έντονα με την κυπριακή μουσική αλλά και την έντεχνη ελληνική μουσική μέσα από συναυλίες αλλά και προσωπική μουσική δημιουργία.

Ο Στέλιος Κακογιάννης υπήρξε μαθητής αλλά και για δεκαετίες σταθερός μουσικός συνεργάτης και ερμηνευτής τραγουδιών του Σωτήρη Καραγιώργη και άλλων συνθετών. Διαθέτει ξεχωριστή, μεστή και αισθαντική φωνή, παράλληλα με τη μεγάλη του εμπειρία στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.