Event Details

Starts on:27/09/2016 23:00

Description

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» παρουσιάζει τον γνωστό πιανίστα Romeo Smilkov από την Βουλγαρία, για μια βραδιά κλασικής μουσικής για σόλο πιάνο, την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα των W.A. Mozart, L.V. Beethoven και Franz Liszt.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους: όλα γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δημιουργικής φάσης, της ζωής των τριών αυτών συνθετών που ήταν επίσης, αξιοσημείωτοι πιανίστες. Το πρόγραμμα αντανακλά την υφολογική, διαρθρωτική και τεχνική εξέλιξη των έργων τους, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη της σύγχρονης μουσικής στο πιάνο.

Το σύνολο των 8 παραλλαγών του W.A. Mozart, “Ein Weib ist das herrlichste Ding” (A Wife is the Most Glorious Thing) σε φα μείζονα, KV 613 βασίζεται σε ένα θέμα του singspiel - είδος γερμανικής κωμικής όπερας - “Der Dumme Gartner” του Emanuel Σικανέντερ, στιχουργού της όπερας του Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός». Οι παραλλαγές γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του έτους πριν από τον πρόωρο θάνατό του το 1791 και είναι η τελευταία του κυκλική εργασία. Η ιδιοφυΐα του Μότσαρτ σε αυτό το αριστούργημα, φθάνει σε ένα διαφορετικό επίπεδο μελωδίας, υφής και αρμονίας.

Το δεύτερο κομμάτι του ρεσιτάλ είναι ένας κολοσσός της βιβλιογραφίας του πιάνου - Sonata op.106, με τον τίτλο “Große Sonate für das Hammerklavier” (Grand sonata for the fortepiano). Η μεγαλύτερη από τις σονάτες του, γράφτηκε μεταξύ του 1817 και 1818. Η δημοσίευση έγινε σχεδόν ταυτόχρονα στη Βιέννη και στο Λονδίνο. Η έκδοση της Βιέννης αποτελείται από τέσσερις κινήσεις και διαρκεί για περισσότερο από σαράντα λεπτά. Ωστόσο, Beethoven προσφέρει μια δεύτερη έκδοση, που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1819. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελείται από μια παραδοσιακή σονάτα με τρεις κινήσεις. Η μεσαία κίνηση - Adagio Sostenuto είναι η τελευταία αργή κίνηση της σονάτας για πιάνο του Beethoven, που διαρκεί για περισσότερο από 12 λεπτά.

Ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές της Hammerklavier ήταν ο μεγάλος Ούγγρος πιανίστας και συνθέτης Franz Liszt. Προφανώς οι σονάτες του Beethoven άσκησαν τεράστια επιρροή στις δικές του σονάτες και στην ανάπτυξη του είδους κατά τη διάρκεια του Ρομαντισμού. Το ρεσιτάλ θα κλείσει με τρεις από τις τελευταίες συνθέσεις του Liszt. Το πρώτο έργο είναι το «ιμπρεσιονιστικό» “Grey Clouds” (Trübe Wolken/ Nuages Gris), που δημιουργήθηκε το 1881. Το δεύτερο κομμάτι είναι το τραγικό Unstern! -Sinisre! (Disastro!), που γράφτηκε το 1886 και θεωρείται ότι είναι το τελευταίο έργο του Liszt. Το τελευταίο κομμάτι της συναυλίας θα είναι η εμβληματική Hungarian Rhapsody No 18, που γράφτηκε για την Ungarische Ausstellung στη Βουδαπέστη το 1885.

Εισιτήρια: 10 ευρώ / 6 ευρώ (μαθητές)
Κρατήσεις απαραίτητες στο 70002420.

Masterclasses
Πριν από το κονσέρτο, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου ο Romeo Smilkov θα προσφέρει masterclass για μαθητές και φοιτητές. Το masterclass θα γίνει τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν εποικοδομητικά σχόλια για την εκτέλεση και παρουσίαση των κομματιών τους.

Εάν ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος σας παρακαλούμε όπως δηλώσετε συμμετοχή στο 70002420 ή στο [email protected] Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Συμμετοχή:
Ομαδικό masterclass: 10 ευρώ
Ατομικό masterclass (μισή ώρα): 25 ευρώ
Ατομικό masterclass (μια ώρα): 40 ευρώ
Ομαδικό & Ατομικό masterclass (μισή ώρα): 30 ευρώ
Ομαδικό & Ατομικό masterclass (μια ώρα): 50 ευρώ

Λίγα λόγια για τον Romeo Smilkov
Ο Romeo Smilkov γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1960 στη Chirpan, Βουλγαρία. Απόφοιτος της Εθνικής Μουσικής Ακαδημίας “Prof. Pancho Vladigerov” στη Σόφια, σπούδασε πιάνο με τους Prof. Luba Encheva και Prof. Milena Mollova. Μεταξύ των μεταπτυχιακών σπουδών του ήταν και ένα masterclass με την Prof. Vera Gornostaeva (Μόσχα) στο Φεστιβάλ της Βάρνας στη Βουλγαρία.

Έχει κερδίσει πολλά διεθνή και εθνικά βραβεία, όπως 1ο Βραβείο του Διαγωνισμού Πιάνου Σαλέρνο στην Ιταλία (1979), 2ο Βραβείο του Διαγωνισμού Πιάνου Ράζγκραντ στη Βουλγαρία (1984) και 3ο Βραβείο του Διαγωνισμού Liszt - Bartok (1989), που διοργανώθηκε από το Ουγγρικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Σόφια. Το 2011 τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο “Medeniya Tchan” της Ακαδημίας Μουσικής, Χορού και Καλών Τεχνών, Plovdiv. Συμμετείχε επίσης στο Πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό στο Τόκιο, Ιαπωνία (1980), στο Διαγωνισμό Πιάνου Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα, Ρωσία (1982) και στο Διαγωνισμό Liszt / Φεστιβάλ στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία (1986).

Ο Romeo Smilkov έχει δώσει πάνω από 800 συναυλίες στη Βουλγαρία και σε έντεκα χώρες της Ευρώπης και της Ασίας (Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα και άλλες). Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με πολλές ορχήστρες στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό.

Το πάθος του για τη διδασκαλία τον έφερε στα μουσικά σχολεία στη Stara Zagora (1983-1989) και στο Plovdiv (1994-1997) και τα δύο στην Νότια Βουλγαρία . Εργάστηκε ως βοηθός Prof. Milena Mollova σε μαθήματα πιάνου στην Εθνική Μουσική Ακαδημία της Σόφιας (1991-1993).

Από το 1991, ο Romeo Smilkov διδάσκει πιάνο στην Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Καλών Τεχνών στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Από το 2014, είναι καθηγητής πιάνου στην Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Καλών Τεχνών και στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο στη Σόφια.

Το 2012, έλαβε το διδακτορικό του για τη θεωρητική έρευνα σχετικά με τις συνθέσεις για πιάνο του Βούλγαρου συνθέτη Nikolay Stoykov. Έχει εκδώσει τρία βιβλία ως αποτέλεσμα της έρευνάς του στον τομέα της βουλγαρικής μουσικής clavier.

Ο Romeo Smilkov είναι ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες της γενιάς του. Το ευρύ ρεπερτόριό του εκτείνεται από τον Frescobaldi στον Ligeti. Είναι ένας παθιασμένος εκτελεστής των σύγχρονων Βουλγάρων συνθετών όπως ο Dimitar Nenov (c.1902-1953), Pancho Vladigerov (1899-1978), Lazar Nikolov (1922-2005), ο Ivan Spassov (1934-1996), Nikolay Stoykov (1936), Vladimir Pantchev (1949), Georgi Arnaudov (1957). Πολλές συνθέσεις γράφτηκαν ειδικά γι' αυτόν. Ό Romeo Smilkov παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις συνθέσεις της Βουλγαρίας από τον αυστριακό συνθέτη Christian Utz και την συνθέτη Mikalojus Ciurlionis από την Λιθουανία.

Ο Romeo Smilkov κυκλοφόρησε τρία σόλο άλμπουμ με δισκογραφικές εταιρίες ανάμεσά τους η Αμερικάνικη MMO, η Δανέζικη Danacord Records και άλλες. Τον Μάρτιο του 2016 κατέγραψε τα έργα για πιάνο, του Βούλγαρου πιανίστα και συνθέτη Dimitar Nenov στο Fazioli Hall στη Sasile της Ιταλίας για την ελληνική εταιρία Arco.

Ο Καθηγητής Smilkov έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια πιάνου στη Μουσική Ακαδημία στο Gdansk, Πολωνία (2009), στο κονσερβατόριο G. Tartini στην Τεργέστη, Ιταλία (2010), στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου Λιθουανίας στο Βίλνιους (2011), στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (2012), στο Πανεπιστήμιο Harbin στην Κίνα (2012), στην Ακαδημία Τεχνών στο Ιάσιο της Ρουμανίας (2014), στο Πολιτιστικό Κέντρο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο (2015), στην Ακαδημία Μουσικής στο Wroclaw της Πολωνίας (2016). Μεταξύ του 2012 και 2016, ήταν κοσμήτορας του τμήματος “Piano and accordion” της Ακαδημίας Μουσικής, Χορού και Καλών Τεχνών στο Plovdiv.

Location

Bigger Smaller