Event Details

Reservations Until:03/12/2019 17:00
Starts on:03/12/2019 20:00
Ends on:03/12/2019 21:30

Description

Στο πλαίσιο προβολής της κλασσικής μουσικής και ανάδειξης του πολύ σημαντικού έργου των κυπρίων συνθετών, το Πολιτιστικό Γραφείο της Κ.Ε. και οι Επαρχιακές Οργανώσεις του ΑΚΕΛ, διοργανώνουν συναυλία μουσικής δωματίου με έργα σύγχρονων κυπρίων συνθετών, την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου και ώρα 8μμ, στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο.

Η συναυλία φέρει τον τίτλο «Δρόμοι Νικόλα Οικονόμου» και είναι αφιερωμένη στην μνήμη του πιανίστα, συνθέτη και ανθρώπου Νικόλα Οικονόμου. Μιας μουσικής ιδιοφυίας που ο Σόλων Μιχαηλίδης αποκάλεσε «ευλογία για την Κύπρο» και ο οποίος, αν και έφυγε νωρίς, άνοιξέ κυριολεκτικά δρόμους για τους Κύπριους συνθέτες.

Συμμετέχουν με έργα τους οι συνθέτες Νίκος Βήχας, Γιώργος Κάρβελλος, Κυριάκος Κωστέας, Μίκης Κωστέας και Σάββας Σάββα.

Παίζουν οι μουσικοί: Μανώλης Νεοφύτου (πιάνο), Σάββας Σάββα (πιάνο), Δώρος Ζήσιμος (τσέλο), Εύα Σταύρου (άλτο φλάουτο), Παναγιώτης Τσαππής (νέι).

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ
Κρατήσεις απαραίτητες στο 70002420 (μόνο τηλεφωνικώς).

Θα προηγηθούν συναυλίες και σε άλλες πόλεις:
Λεμεσός, Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 20:30 θέατρο Ριάλτο
Λευκωσία, Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 20:00 θέατρο Παλλάς
Λάρνακα-Αμμόχωστος, Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 20:00 Δημοτικό θέατρο Λάρνακας

Επίσημος χορηγός ΟΠΑΠ Κύπρου
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, “Όμιλος Dialogos”

Λίγα λόγια για τους συνθέτες
Νίκος Βήχας: Σπούδασε στην Αθήνα Σύνθεσης , διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μουσικοπαιδαγωγικά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έργα του για συμφωνική ορχήστρα Η Κυπριακή Σουίτα, Συμφωνία των Αδυνάτων και Δυνατών ανθρώπων, Νόστος (Γυρισμός χελιδονιού), Έξι μικρές ζωγραφιές. κ.α. για μικρή ορχήστρα και σύνολα Περάσματα, Ενσυνείδητη περιδιάβαση, Παράλληλοι δρόμοι, Ωδίνες, Επιστροφή, Κύπρο, Μεσόγειος Αντιστέκομαι, Αποτυπώματα κ.α. Τα θεατρικά Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές, Ο Πέτρος ο Α΄, Σοκολατένιος Στρατιώτης, Η Πυτίνη του Κρατίνου, Κομέντια, Ο Μανδραγόρας, Το πράσινο Φουστάνι, Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος κ.α.

Γιώργος Κάρβελλος: Ο συνθέτης Γιώργος Κάρβελλος έκανε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα. Το έργο του εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, από τη συμφωνική μουσική και τη μουσική δωματίου μέχρι τη θεατρική και την κινηματογραφική μουσική. Έργα του έχουν ερμηνευτεί από σημαντικά μουσικά σύνολα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας, η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Ουκρανίας, το Quasars Ensemble, το Τρίο Αθηνών, το Mediterranian Trio κ.α. Έχει γράψει μουσική, για το ΡΙΚ, τον ΘΟΚ, την ΕΘΑΛ, το Θέατρο Αντίλογος, καθώς και για σημαντικές εκδηλώσεις όπως η πανηγυρική συναυλία για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. (2007), η «Κυπριακή Άνοιξη» στο Μόναχο, το “Kosice 2013” – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, οι «Κυπριακές Μινιατούρες» στο Βερολίνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια. Είναι μέλος του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών.

Κυριάκος Κωστέας: Γεννήθηκε στη Λύση το 1960.Σπούδασε σύνθεση στο Κονσερβατόριο της Δρέσδης στη Γερμανία και στη συνέχεια εθνομουσικολογία στο Ινστιτούτο Συγκριτικής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Humbold του Βερολίνου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών και συμμετέχει σε συναυλίες του Κέντρου. Συνεργάστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα ως επίσης και με το Ραδιόφωνο του ΑΣΤΡΑ ως μουσικός παραγωγός. Συμμετείχε στην Επιτροπή του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία-Θεοδόση Πιερίδη της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του πολιτιστικού περιοδικού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και διευθυντής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Μίκης Κωστέας: Γεννήθηκε στη Λύση. Σπούδασε σύνθεση (Composition) στη Μουσική Ακαδημία της Δρέσδης με υποτροφία από το «Ίδρυμα Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών» (DAAD). Αποφοίτησε το 1995 με Μεταπτυχιακό τίτλο. To 1992, απέσπασε 2ο Παγκύπριο Βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης που προκήρυξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την ευκαιρία της ίδρυσής του. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών και πρόεδρος του από το 2001 – 2010. To 2000, το έργο ..du Mai.. παρουσιάστηκε από την EUROPA PHILHARMONIE σε σειρά 8 συναυλιών στη Γερμανία στα πλαίσια των εορτασμών για την πτώση του τοίχους του Βερολίνου. Το ίδιο έργο παρουσιάστηκε από την ίδια ορχήστρα στα πλαίσια των εορτασμών για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 2002 – 2004, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κρατικών Ορχηστρών.
2010 – 2018 μέλος του Δ.Σ του ιδρύματος ‘Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου’. Από το 2013 στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι μέλος του Πολιτιστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και μέλος της επιτροπής του βραβείου ‘ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ-ΘΟΔΟΣΗΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ’. Από το 2008 μέχρι σήμερα υπηρετεί από τη θέση του Διευθύνοντα στα Μουσικά Σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σάββας Σάββα: Ο Σάββας Σάββα γεννήθηκε στην Λευκωσία. Σπούδασε πιάνο, αρµονία και αντίστιξη στο Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας µε την Όλγα Μαυρονικόλα στο πιάνο και θεωρία µε τον Κώστα Ιωαννίδη. Μετά συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών παρακολουθώντας µαθήµατα ενοργάνωσης και ενορχήστρωσης. Με κρατική υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας µε δασκάλους την Ρίµα Ανατόλεβνα Χανάνινα στο πιάνο και τον Άλµπερτ Συµεόνοβιτς Λέµαν στη σύνθεση, αποφοιτώντας µε δίπλωµα σύνθεσης και µουσικολογίας. Πραγµατοποίησε πολλές συναυλίες στην Κύπρο και το εξωτερικό, όπως (Μεξικό, Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Βρετανία, Ελλάδα, Γερµανία, Αυστρία). Έχει γράψει µουσική για όλα τα είδη και φόρµες και έχει συνεργαστεί µε πολλούς καλλιτέχνες και συνθέτες παγκόσµια. Έργα του έχουν εκτελεστεί από πολλές ορχήστρες και σύνολα στον κόσµο (Ακαδηµαϊκή Ορχήστρα Μόσχας, Ορχήστρα του ∆ήµου Αθηναίων, Ορχήστρα Εθνικής Ραδιοφωνίας Βουκουρεστίου, Jenaer Filarmonie, Συµφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Συµφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Σόφιας, Duke University Symphony Orchestra, Τρίο Αθηνών, Ευρωπαϊκή Καµεράτα,Χορωδία και Ορχήστρα Στοκχόλµης Ακαδηµαική Ορχήστρα Αγ. Πετρούπολης Oltenia Filarmonia ). Ο Σάββας τιµήθηκε µε 1ο Βραβείο από τον Θεατρικό Οργανισµό Κύπρου για τη µουσική του στο έργο «Μικρές Τραγωδίες» του Αλεξάντερ Πούσκιν. Τον Οκτώβριο του 2005, ο Σάββας Σάββα εντάχθηκε από την Steinway & Sons στη διάσηµη λίστα των Steinway Artists, γεγονός που τιµά τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και την Κύπρο γενικότερα αφού αφορά τους κορυφαίους καλλιτέχνες στον κόσµο.

Location

Bigger Smaller