Event Details

Starts on:04/12/2018 21:00

Description

Ο κλαρινετίστας Ορφέας Χηράτος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα μουσικής δωματίου, με έργα γνωστών Γάλλων συνθετών (Darius Milhaud, Paul Taffanel, Francis Poulenc, Jacques Ibert) και απόσπασμα από το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο, την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 8μμ, προσφέροντας μία πολυδιάστατη και υψηλού επιπέδου μουσική εμπειρία στο κοινό.

Θα τον πλαισιώνουν έξι μουσικοί από διαφορετικές χώρες αλλά με κοινή γλώσσα τη μουσική τους. Στη σκηνή θα βρεθούν εξαιρετικοί σολίστ, μουσικοί της Όπερας της Ζυρίχης και της Λυών, η Stella Ingrosso στο φλάουτο από την Ιταλία, η Amanda Taurina στο όμποε από την Λετονία, ο Stefano Riva στο φαγκότο από την Ιταλία και ο Alessandro Viotti στο γαλλικό κόρνο από Γαλλία/Ελβετία, καθώς και ο Τουρκοκύπριος βιολιστής Nihat Agdac και ο Κύπριος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου.

Είσοδος: 12/ 8 ευρώ
Κρατήσεις απαραίτητες στο 70002420 (μόνο τηλεφωνικώς)
Χορηγός: ΚΟΤ

Πρόγραμμα
Darius Milhaud, Suite for Violin, clarinet and Piano Op. 157b
I. Ouverture. Vif et gai
II. Divertissement. Animé
III. Jeu. Vif
Paul Taffanel, Wind Quintet in G minor.
I. Allegro con moto
II. Andante
III. Vivace
Διάλειμμα
Francis Poulenc, Sextet for Piano and Wind Quintet Op. 100
I. Allegro vivace
II. Divertissement: Andantino
III. Finale: Prestissimo
Jacques Ibert, Trois pièces brèves
I. Allegro
II. Andante
III. Assez lent - Allegro Scherzando - Vivo
Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας
I. Το κονσέρτο
II. Κοντέσα Εστερχάζυ

Λίγα λόγια για τους μουσικούς
Ο Ορφέας Χηράτος, γεννημένος στη Λεμεσό το 1992, ξεκίνησε μαθήματα κλαρινέτου στην ηλικία των δέκα χρονών και αμέσως μετά έγινε μέλος της δημοτικής μπάντας της πόλης. Ένα χρόνο αργότερα άρχισε μαθήματα με τον καθηγητή Dusko Zarkovic. Στην ηλικία των δεκατριών, κέρδισε μια υποτροφία στο Μουσικό Εργαστήρι της Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και μια θέση στην ίδια την ορχήστρα, ενώ στην ηλικία των δεκατεσσάρων πήρε τη θέση του πρώτου κλαρινετίστα. Ήταν επίσης εξάρχων σε σύνολα μουσικής δωματίου, τα οποία εμφανίστηκαν σε πολλές σημαντικές εκδηλώσεις και ένα από αυτά εκπροσώπησε την Κύπρο στο International Youth Wind Band Festival στην Ελβετία. Το 2008 κέρδισε τον διαγωνισμό του ΡΙΚ και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διαγωνισμό «Eurovision for Young Musicians" στη Βιέννη και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έπαιξε ως σολίστ κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κυπρου. Τον Απρίλιο του 2009 πήρε μέρος ως σολίστ στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Βερεγγάρια. Άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Ορφέα ήταν ως μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Gustav Mahler Jungendorchester και της ορχήστρας του Verbier Festival όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους όπως τους Valerie Gergiev, Zubin Mehta, Charles Dutoit, Ivan Fischer, Paavo Järvi, Herbert Blomstedt μεταξύ άλλων. Από το 2015 μέχρι το 2017 ο Ορφέας ήταν μέλος της διεθνούς φήμης ακαδημίας της Όπερας της Ζυρίχης και παράλληλα την περίοδο 2016 με 2017 διετέλεσε σόλο κλαρινέτο την συμφωνικής ορχήστρας της Βασιλείας. Ο Ορφέας επίσης συνεργάζεται συχνά με διάφορες επαγγελματικές ορχήστρες όπως η Ραδιοφωνική ορχήστρα της Φινλανδίας, η Συμφωνική ορχήστρα της Λουκέρνης και η ορχήστρα του Musikkollegium Winterthur. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Ορφέας φοιτά στην Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας στην Ελβετία με τον prof. Francois Benda.

Ο Μανώλης Νεοφύτου έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρονών, λίγο πριν εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η οποία προετοιμάζει τα παιδιά για να εισαχθούν στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας. Εκεί, φοίτησε με τον Professor Rudolf Kehrer και αποφοίτησε με άριστα το 1996. Στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ φοίτησε με υποτροφία από το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμου και αποφοίτησε το 2002. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κέρδισε την υποτροφία του Ιδρύματος Albert Roussel, για να φοιτήσει για ένα χρόνο στην Ecole Normale του Παρισιού. Το 2004, αφού κέρδισε την τριετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας (συγκέντρωσε την ψηλότερη βαθμολογία - 20/20 - στις εξετάσεις του ιδρύματος), φοίτησε με τον Andrew Zolinskiy στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε το Master of Music in Performance and Related Studies. Ξεκίνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2005. Εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στο διαγωνισμό της Eurovision για νεαρούς μουσικούς (Βρυξέλλες 1992, Βαρσοβία 1994, Λισσαβώνα 1996), αφού κέρδισε την πρώτη θέση στους αντίστοιχους διαγωνισμούς στην Κύπρο. Κέρδισε επίσης το 4ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου στη Σενιγάλλια της Ιταλίας (1994), το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Μουσικής στο Παλέρμο της Ιταλίας (1995) και την 7η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σοπέν στο Göttingen της Γερμανίας (1995). Επίσης, πήρε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Γ.Θυμής που διεξήχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης (2002). Έδωσε συναυλίες και ρεσιτάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ρωσία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κορέα και Νότιο Αφρική. Συνεργάστηκε ως σολίστας με τις ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ροστόβ (Ρωσία), Συμφωνική Ορχήστρα της Τσιεσταχόβα (Πολωνία), Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου του Παλέρμο (Ιταλία), Goldsmiths Orchestra του Λονδίνου, Budapest Concert Orchestra. Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA). Έχει κυκλοφορήσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Το Ελληνικό Τραγούδι Μέσα Από Ένα Πιάνο, για τον οποίο εισέπραξε πολύ καλά σχόλια από τον Μίκη Θεοδωράκη. Συνέθεσε επίσης μουσική για το ντοκιμαντέρ της Alessia de Ninno, το οποίο βραβεύτηκε από το National Film Theatre (NFT) του Λονδίνου (2004). Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μάριος Τόκας (Λεμεσός), στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Ακαδημία Άρτε.

Ο Alessandro Viotti, Γαλλοελβετός κορνετίστας, γεννήθηκε το 1993 στην Ελβετία. Ξεκίνησε να παίζει τρομπέτα στην ηλικία των 9 ετών ενώ στα 13 του άρχισε να παίζει κόρνο. Σπούδασε στο Lyon Conservatory και τελείωσε το 2015 στο Basel Musikhochschule με τον Christian Lampert. Μετά από ένα χρόνο συνέχισε στην Academy of the Bavarian Radio Symphony Orchestra στο Μόναχο, την ορχήστρα του Mariss Jansons. Eκεί έπαιξε δίπλα σε σπουδαίους μαέστρους όπως ο Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Yannick Nezget Seguin, Daniel Harding και Sir John Eliot Gardiner. Επίσης έπαιξε στο φεστιβάλ μουσικής Verbier μαζί με τον Zubin Mehta και στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Bürgenstock, όπου έπαιξε με τους μουσικούς της Berliner Philharmoniker. Αξιοσημείωτο είναι ότι κέρδισε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς για κόρνο. Το 2017 είχε πετύχει στην ακρόαση για την Όπερα της Λυών όπου και παίζει μέχρι και σήμερα.

Η Amanda Tauriņa γεννήθηκε στη Λετονία όπου σπούδασε με τους Dainis Cimmermanis και Egils Upatnieks. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Zurich University of the Arts (ZHdK) το 2013 με καθηγήτρια την Prof. Louise Pellerin. To 2017 ολοκλήρωσε το Bachelor με άριστα. Τώρα παρακολουθεί το πρόγραμμα Master Specialized Performance Orchestra του ZHdK. Η Αμάντα κέρδισε βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς όπως το “Talent of Latvia”, “Litauras Vebra 3rd International Oboe Competition” (Λιθουανία) και Concours National d’Exécution Musicale 2015 (Ελβετία). Ταξίδεψε και έπαιξε ως μέλος ορχήστρας και ως σολίστ στη Λετονία, Σλοβενία, Αυστρία, Πορτογαλία, Κίνα, Μαυρίκιο κλπ.

Ο Stefano Riva (φαγκότο) αποφοίτησε από το ‘Istituto Superiore di studi musicali Gaetano Donizetti’ στο Μπέργκαμο, υπό την καθοδήγηση του Giorgio Versiglia. Ολοκλήρωσε Μάστερ με τον Matthias Racz στο Πανεπιστήμιο ZHdK στη Ζυρίχη και σήμερα κάνει δεύτερο μάστερ στην Specialised Orchestra Performance στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η καλλιτεχνική επαγγελματική του καριέρα μετρά συμμετοχές σε ορχήστρες και συναυλίες υψηλού επιπέδου. Από τον Ιανουάριο του 2016 εκτελεί τακτικά για την ορχήστρα της Accademia Teatro alla Scala στο Μιλάνο. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην Ορχήστρα PMF (Φεστιβάλ Μουσικής Ειρηνικού) στην Ιαπωνία. Από το 2017 είναι Αναπληρωματικό Πρώτο Φαγκότο στην Ορχήστρα Haydn στο Bolzano και στην Ορχήστρα La Verdi στο Μιλάνο. Ήταν Praktikant στο Musikkollegium Winterthur για την εποχή 2017/2018. Από το 2018 ο Stefano είναι Αναπληρωματικό Πρώτο Φαγκότο στην Ορχήστρα MPO (Malaysian Philharmonic Orchestra) και στην Tiroler Festpiele Erl στην Αυστρία. Αρχίζοντας το 2018/2019 είναι ‘bassoon Academist’ της διάσημης ορχήστρας της Όπερας της Ζυρίχης. Εκτός από την εκτεταμένη εμπειρία ορχήστρας, ο Stefano, ως σόλο παίκτης, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Maccagno 2012, το πρώτο βραβείο της XXVII εκδοχής της υποτροφίας Lino Barbisotti (2012), καθώς και το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό Premio Abbado 2015 .

Γεννημένη στη Ferrara το 1994, η Stella Ingrosso ξεκίνησε να παίζει φλάουτο στην ηλικία των 12 ετών με τον Morena Mestieri και αποφοίτησε με διάκριση σε ηλικία 17 ετών στο Ωδείο ‘Girolamo Frescobaldi’ στη Ferrara με τον Luciano Ravagnani. Μετά το πτυχίο Bachelor σπούδασε με την Andrea Oliva στην Ακαδημία ‘Santa Cecilia’ στη Ρώμη και έκανε μεταπτυχιακό της με τον Jacques Zoon στην ‘Haute École de Musique’ στη Γενεύη. Κέρδισε πρώτα βραβεία σε αρκετούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς όπως στον ‘Ε. Krakamp’, ‘Syrinx’ και στο πρώτο διεθνή διαγωνισμό ‘Severino Gazzelloni’. Το 2017 ήταν στους ημιτελικούς του ‘Kobe International Flute Competition’ στην Ιαπωνία. Έχει παίξει με την Ορχήστρα ‘Luigi Cherubini’, την ‘OGI’ Italian Youth Orchestra, την ‘GMJO-Gustav Mahler Jugendorchester’, την ‘OSR Orchestra de la Suisse Romande’ και ήταν Academist στην Ορχήστρα του ‘Opernhaus’ στη Ζυρίχη. Σήμερα συνεργάζεται ως Σόλο φλάουτο με την Ορχήστρα της ‘Teatro la Fenice’ στη Βενετία.

Ο βιολονίστας Nihat Agdac γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1986, και υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ορχήστρας Purpur και της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Verbier, ενώ έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπέρμιγχαμ και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Ως σολίστ, έχει εμφανισθεί με πολλές σημαντικές ορχήστρες σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών, μεταξύ άλλων, Barbican και Royal Albert Hall στο Λονδίνο, Συμφωνική Αίθουσα του Μπέρμιγχαμ, Philharmonie Βερολίνου και Konzerthaus Μονάχου, Βρέμης, Κολωνίας, Αμβούργου, Ντίσελντορφ, Όπερα της Φρανκφούρτης, Musikverein Βιέννης, Concertgebouw του Άμστερνταμ, Θέατρο Σανζ Ελιζέ στο Παρίσι, Φιλαρμονική Λουξεμβούργου, καθώς και στη Μόσχα και τη Σαγκάη. Ο Nihat αποφοίτησε με Άριστα και Ειδικά Βραβεία από το Κονσερβατόριο του Πανεπιστημίου Hacettepe στην Άγκυρα, και συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και στην Σχολή Μουσικής και Δράματος Γκίλντχολ του Λονδίνου, υπό τους Mateja Marinkovic και Levon Chilingirian. Παράλληλα, έλαβε διθυραμβικά σχόλια από επιφανείς καλλιτέχνες όπως Maxim Vengerov, Ani Kavafian και Thomas Brandis, όταν συμμετείχε στα εργαστήρια μουσικής τους. Έπειτα από την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του πάνω στην Ορχηστρική Καλλιτεχνία στο Γκίλντχολ, σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, διορίστηκε συνεργάτης της ορχήστρας και ως εκ τούτου, διευθύνει διάφορα σύνολα και συνεργάζεται με σπουδαίους μουσικούς, συμπεριλαμβανομένου και του Σερ Σάιμον Ρατλ.

Location

Bigger Smaller