Event Details

Starts on:03/11/2018 19:00

Description

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, σε συνεργασία με το Τεχνόπολις 20 στην Πάφο, παρουσιάζει το πρότζεκτ ‘Οικιακοί βοηθοί και οι παράλληλοι κόσμοι τους’, μία ανάκλαση για τη ζωή των μεταναστών, που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί. Πώς καταφέρνουν να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους σε σκοπό, σε επιβεβαίωση και σε ατομικότητα; Πώς μπορεί να πετύχει μια καινούργια αρχή σε μία ξένη χώρα μετά από ένα αναγκαστικό ταξίδι;

Στα πλαίσια του πρότζεκτ αυτού θα πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Apples for Sale, της Γερμανίδας φωτογράφου Rebecca Sampson, η οποία και θα εγκαινιάσει την έκθεση, το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 στο Τεχνόπολις 20. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ Together Apart, της Γερμανίδας ανθρωπολόγου, σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου ως καλλιτεχνικό έργο από κοινού, στις 18:30. Θα ακολουθήσει δεξίωση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018.

Η έκθεση φωτογραφίας Apples for Sale και η ταινία Together apart ρίχνουν μια ματιά πέρα από την Κύπρο, στην κατάσταση των Ασιατισσών που μεταναστεύουν ως οικιακοί βοηθοί και δείχνουν μια αλλιώτικη εικόνα της ζωής τους και των παράλληλων κόσμων τους με όλα τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματά τους. Κόσμοι που είναι άκρως απαραίτητοι για την πραγματοποίηση του ονείρου τους για μια καλύτερη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση Apples for Sale ρίχνει φως στη ζωή των οικιακών βοηθών από την Ινδονησία που ζουν στο Χονγκ Κόνγκ, ως μετανάστες δεύτερης κατηγορίας και σε αβέβαιες συνθήκες ως μέλη μιας γυναικείας υποομάδας. Η έκθεση εστιάζεται στην αντίθεση μεταξύ των στενών στολών τις οποίες αναγκάζονται από τους εργοδότες τους να φοράνε και την επιθυμία αυτών των νεαρών γυναικών στο να βρουν ένα νόημα στη ζωή και στο να έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν την προσωπικότητα τους. Η εκτενής έρευνα για το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Grenzgänger China – Deutschland του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Literarisches Colloquium Berlin.

Η ταινία ντοκιμαντέρ ‘Together Apart’ είναι ένα οικογενειακό πορτραίτο δύο γυναικών, οι οποίες εγκατέλειψαν τη χώρα τους τις Φιλιππίνες, για να βρουν εργασία στην Κύπρο. Η Guil Ann, μια νεαρή γυναίκα, ακολουθεί τη μητέρα της, Carren στην άλλη πλευρά του κόσμου. Λίγους μήνες μετά την επανασύνδεση της Carren με την κόρη της στην Κύπρο κάποια απροσδόκητα συμβάντα αναγκάζουν την Carren να εγκαταλείψει το νησί. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στο εξωτερικό πρέπει να εξοικειωθεί με την ιδέα μιας νέας αρχής στις Φιλιππίνες. Η ταινία καταπιάνεται με θέματα όπως τη μητρότητα εξ αποστάσεως, το να μπορείς να ανήκεις κάπου αλλά και να μπορείς να προσδιορίσεις το ποιος τελικά είσαι και τα εξετάζει μέσα από αντιθέσεις όπως την εκμετάλλευση και αυταπάρνηση και τα προσωπικά θέματα μπροστά στο γίγαντα που λέγεται παγκόσμια μετανάστευση. (τρέιλερ: https://vimeo.com/242478823)

Εγκαίνια: Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018, 18:00
Προβολή ντοκιμαντέρ: Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018, 18:30 (57 λεπτά)
Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Διάρκεια έκθεσης: 3-16 Νοεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 - 15:00 & Σάββατο 10:00 – 13:00

Είσοδος ελεύθερη
Ελληνικά/ Αγγλικά

Λίγα λόγια για τις καλλιτέχνιδες
Η Rebecca Sampson είναι Αμερικανό-Γερμανίδα φωτογράφος που ζει στο Βερολίνο. Η βραβευμένη δουλειά της εστιάζει σε ιδιαίτερους ανθρώπους και κοινωνικά ζητήματα. Δείγματα αυτής της δουλειάς παρουσιάζονται στη Γερμανία, Ινδία, Μεξικό, Πολωνία και Ηνωμένες Πολιτείες. Η φωτογράφος σπούδασε στο Βερολίνο στη γνωστή φωτογράφο Ute Mahler στη σχολή Φωτογραφικής Τέχνης Ostkreuz. Αυτή την περίοδο εργάζεται στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου σε ένα πρόγραμμα επιστήμης και τέχνης.

Η Maren Wickwire γεννήθηκε στη Γερμανία και είναι σκηνοθέτης και ανθρωπολόγος. Ζει στην Κύπρο και στις ΗΠΑ. Οι βραβευμένες ταινίες της και οι εγκαταστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Με τη δουλειά της εξετάζει και ερευνά κοινωνικά και πολιτιστικά φαινόμενα σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση, εργασία, μετανάστευση, ζητήματα γυναικών, προσφυγικές κοινότητες στην Αμερική και Ευρώπη καθώς και με ειρηνευτικά και μετά-συγκρουσιακά ψηφίσματα. Η Wickwire έχει σπουδάσει ανθρωπολογία (Visual Media Anthropology) στο Freie Universität Berlin και σχεδιασμό επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang.

Location

Bigger Smaller