Event Details

Starts on:07/10/2018 20:30

Description

Ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χέρια με έργα των Mozart, Brahms and Grieg

Το διεθνές ντουέτο Anita Tomasevich και Eke Simons θα παρουσιάσουν ένα ρεσιτάλ πιάνου, με έργα – μαργαριτάρια για τέσσερα χέρια στο Τεχνόπολις 20, την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 8:30μμ.

Με γνωστές μελωδίες, οι οποίες όμως δεν παρουσιάζονται τόσο συχνά σε συναυλίες, το δίδυμο φιλοδοξεί να παρουσιάσει αυτό το είδος κλασικής μουσικής δωματίου στο ευρύτερο κοινό, διατηρώντας ταυτόχρονα το υψηλό μουσικό πρότυπο και την καλλιτεχνική ακεραιότητα.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα έργα, Piano sonata in D, K. 381 του W.A. Mozart, Hungarian Dances (επιλογή) του J. Brahms και Peer Gynt Suite του E. Grieg.

W.A. Mozart - Pianosonate in D, K 381
Μια από τις πρώτες σονάτες του Mozart για τέσσερα χέρια, γραμμένο για ντουέτο πιάνου με την αδελφή του Nannerl, επίσης μια εξαιρετική πιανίστας. Αυτή η σονάτα περιγράφεται συχνά ως τυπική Ιταλική Συμφωνία με τις ξεκάθαρες γραμμές σολίστ και tutti ensemble. Στον χαρακτήρα, θυμίζει τις κωμικές όπερες (opera buffa) του Μότσαρτ καθώς ‘ζωγραφίζει’ ζωηρά τον κωμικό χαρακτήρα του είδους.

J. Brahms Hungarian Dances (επιλογή)
Βασισμένοι στις ουγγρικές εθνικές μελωδίες και αρχικά γραμμένοι για το πιάνο για τέσσερα χέρια, ήταν ένα άμεσο χτύπημα μόλις δημοσιεύθηκαν. Χάρη στη μεγάλη τους δημοτικότητα, ο Brahms επανέγραψε τους τρεις πρώτους χορούς για σόλο πιάνο και ενορχήστρωσε μερικούς από αυτούς, ενώ άλλοι ενορχηστρώθηκαν από μερικούς από τους φίλους και τους συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου του A. Dvorak. Ακόμα και σήμερα, είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο κομμάτι κάθε ρεσιτάλ πιάνου τεσσάρων χεριών και μεταξύ των αγαπημένων κομματιών του ακροατηρίου σε αυτό το είδος.

E. Grieg - Peer Gynt Suite
Με βάση το θεατρικό δράμα με τον ίδιο τίτλο του Henrik Ibsen, είναι μια μουσική ιστορία για την άνοδο και την πτώση ενός νορβηγικού αντι-ήρωα, του Peer Gynt. Αρχικά γραμμένο για ορχήστρα περιέχει μερικές από τις πιο όμορφες μελωδίες από τις συνθέσεις του Grieg. Αργότερα, ο ίδιος ο Grieg θα επιλέξει τις πιο όμορφες και θα τις ξαναγράψει για πιάνο σόλο και πιάνο για τέσσερα χέρια.

Είσοδος: 10 ευρώ
Κρατήσεις απαραίτητες στο 70002420.

Λίγα λόγια για τις πιανίστες
Η Anita Tomasevich εμφανίστηκε σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Λονδίνου, της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Σερβίας. Είναι βραβευμένη σε διεθνείς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του 1ου βραβείου Citta di Tortona Ιταλίας και εμφανίστηκε τακτικά στο Σερβικό Εθνικό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση. Σπούδασε στη Music Academy στο Novi Sad, Royal Conservatoire στην Den Hague και έγινε δεκτή για διδακτορικό στο Royal Academy of London. Σπούδασε με διάσημους δασκάλους όπως ο Jegor Chugayev (φοιτητής του Y. Milstein), Svetlana Bogino (φοιτητής του L. Oborin) και Vladimir Ograkov (φοιτητής του Ε. Gilies), Marcel Boudet και Ellen Corver, Yelena Richter, Lazar Berman, Geroge Sandor (φοιτητής της Bella Bartok) και Stefan Vladar. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο της CD με έργα των Scarlatti, Chopin, Scriabin και Prokofiev. Το 2006 η καριέρα της ως πιανίστας συναυλιών σταμάτησε από τραυματισμό της στην σπονδυλική στήλη. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ανάρρωσης, η Anita άρχισε να παίζει και πάλι, τόσο σόλο όσο και μουσική δωματίου, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016/17 είχε σειρά συναυλιών στην Κύπρο, την Ιταλία και την Ολλανδία και για την σεζόν 2018/2019, θα παρουσιάσει σόλο και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στη Σερβία, την Ολλανδία, την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Η Anita ήταν ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του “Avaton Music Festival”, το οποίο έλαβε διεθνή αναγνώριση.
http://www.anitatomasevich.com/

Η Eke Simons είναι Ολλανδή πιανίστας και εμφανίζεται ως σολίστ και μουσικός δωματίου σε όλη την Ευρώπη. Παρουσιάζεται στις κύριες αίθουσες της Ολλανδίας και της Σουηδίας, όπως το Vredenburg (Ουτρέχτη), το Royal Concertgebouw (Άμστερνταμ), το Royal Theatre Carré (Άμστερνταμ), το Konserthuset (Gothenburg) και Musikaliska (Στοκχόλμη). Οι συναυλίες της εκπέμπονται τακτικά από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Ολλανδίας και οι τρέχουσες περιοδείες της περιλαμβάνουν συναυλίες στη Γερμανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Το 2013, η Eke κατέγραψε το Solo Debut-CD της με έργα των Schumann, Liszt, Wiklander και Janáček, το οποίο έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τα ΜΜΕ. Η Eke Simons εμφανίζεται ως μουσικός δωματίου με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο τσελίστας Harro Ruijsenaars, ο πιανίστας Dag Achatz και μέλη της Royal Concertgebouw Orchestra. Όντας μια παθιασμένη εκτελεστής της σύγχρονης μουσικής, η Eke παρουσίασε το “Parallel Lines” για πιάνο και κρουστά του Duddell, με τον διεθνώς γνωστό Colin Currie στα κρουστά. Έχει παίξει παγκόσμιες πρεμιέρες πολυάριθμων συνθέσεων, εκ των οποίων αρκτές έχουν αφιερωθεί σε αυτήν. Μεταξύ άλλων, κέρδισε το ‘Sporck Vertolkers Prijs 2010’ για την ερμηνεία της στα “Chapters” του Antal Sporck. Η Eke έλαβε το Master Solo Piano με τιμητική διάκριση στο Royal Conservatoire Χάγης, όπου σπούδασε με τον Geoffrey Douglas Madge, τον David Kuyken και τον Han Louis Meijer. Επιπρόσθετα, εξειδικεύεται στην Τέχνη του Τραγουδιού στο Royal Conservatoire Βρυξελλών. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα masterclasses από διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς όπως ο Pascal Devoyon, ο Stefan Stefan, ο Julius Drake και ο Steve Reich.
www.ekesimons.nl

Location

Bigger Smaller