Event Details

Starts on:09/04/2016 04:00

Description

Την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016 και ώρα 8μ.μ. το Τεχνόπολις 20 φιλοξενεί τους Brice Catherin και Αννίνη Τσιούτη για ένα ρεσιτάλ για τσέλο και πιάνο αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των Dmitri Shostakovich, Νίκου Σκαλκώτα και Bohuslav Martinu.

Είσοδος: 10 ευρώ
Απαραίτητη η προκράτηση εισιτηρίων στο 70002420.

Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ενώ όλο και περισσότεροι συνθέτες εγκατέλειπαν τον τονικό τρόπο γραφής και την παράδοση, ο Martinu και ο Shostakovich θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μεταρομαντικοί. Δεν ήταν θέμα νοσταλγίας, συντηρητισμού ή αντίδρασης, απλώς αμφότεροι είχαν άλλες έγνοιες. Ο Martinu πίστευε στην επέκταση της τονικότητας και κατάφερε μια σπάνια ισορροπία μεταξύ ύστερου ρομαντισμού, λυρισμού και παραδοσιακών μελωδιών της Βοημίας. Ο Shostakovich, ο οποίος στα πρώιμα έργα του πειραματίστηκε αρκετά, αργότερα αναγκάστηκε να περιοριστεί σε μια αισθητική πιο κοντά στις απαιτήσεις του κόμματος. Τελικά αυτή η ικανότητα να συνδυάζει το ταλέντο του με τις επίσημες προδιαγραφές είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει.

Τα δυο έργα που θα παίξουμε απόψε είναι αντιπροσωπευτικά της γραφής των δύο συνθετών, όπως και η «Τρυφερή Μελωδία» ("Tender Melody") του Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα. Ο Σκαλκώτας ήταν κυρίως επηρεασμένος από τον μοντερνισμό της δεκαετίας του 20 και 30 και σύντομα ακολούθησε τον δωδεκαφθογγισμό και την ατονική γραφή, την οποία όμως προσάρμοσε στο δικό του γούστο με ιδαίτερη έκφραση και αισθησιασμό.

Brice Catherin
Μετά το πτυχίο του στη σύνθεση με τον Michael Jarrell το 2006, ο Brice Catherin πρόθυμα απομακρύνθηκε από τους σύγχρονους μουσικούς θεσμούς προκειμένου να αναπτύξει ελεύθερα μερικές ικανότητες: οργανοπαίχτης, αυτοσχεδιαστής, συνθέτης και ερμηνευτής. Οι δραστηριότητες – ικανότητες αυτές τροφοδοτούν η μια την άλλη, έτσι ώστε πέρα από τις παραστάσεις και τις συναυλίες αυτοσχεδιασμού, ο Brice Catherin δεν έχει ποτέ σταματήσει να συνθέτει και να παρουσιάζει το έργο του.

Τα περισσότερα από τα πρόσφατα έργα του διερευνούν την ιδέα της δημοκρατίας στην τέχνη: προκαλεί και αμφισβητεί τις προσωπικές ευθύνες των καλλιτεχνών και τη θέση τους στην κοινωνική ομάδα, καθώς και εκείνες των μελών του ακροατηρίου.

Αννίνη Τσιούτη
Η Αννίνη Τσιούτη μελέτησε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου με την κυρία Θέτιδα Δαλίτου. Μετά την απόκτηση του Πτυχίου της έγινε δεκτή στην École Normale de Musique de Paris, όπου παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και μουσικής δωματίου. Φοίτησε επίσης στο Conservatoire Claude Debussy, όπου της απονεμήθηκε η υποτροφία της Ville de Paris για τις επιδόσεις της κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004.

Παράλληλα έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο Paris 4 - Sorbonne στον κλάδο της Μουσικολογίας. Εκεί ειδικεύτηκε στην μουσική του 20ου αιώνα, και συγκεκριμένα στο έργο για πιάνο του Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα. Tον Οκτώβριο του 2005 παρουσίασε τη Maîtrise της με θέμα τις Τέσσερις Σουίτες για πιάνο του Σκαλκώτα, η οποία έγινε δεκτή με Mention Très Bien. Τον Οκτώβριο του 2007 παρουσίασε το Master 2 πάνω στα 32 Κομμάτια για πιάνο του ίδιου συνθέτη, το οποίο επίσης έγινε δεκτό με Mention Très Bien. Συνεχίζει τώρα για απόκτηση διδακτορικού τίτλου στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, τόσο σαν σολίστ όσο και σαν συνοδός φωνητικών συνόλων, ή σε σχήματα μουσικής δωματίου.

Μετά την επιστροφή της στην Κύπρο το 2008 η Αννίνη εργάζεται παραδίδοντας μαθήματα πιάνου και κάνοντας συνοδείες. Είναι επίσης η επίσημη αντιπρόσωπος του καταλόγου RILM (Répertoire International de Littérature Musicale) στην Κύπρο. Πάντα δραστήρια στον τομέα των συναυλιών και κυρίως στο σύγχρονο ρεπερτόριο, έχει παίξει σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα Κυπρίων και ξένων συνθετών για πιάνο σόλο ή για σχήματα μουσικής δωματίου που περιλαμβάνουν πιάνο.

Location

Bigger Smaller