Event Details

Starts on:13/04/2018 19:00

Description

Μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση που έγινε τραγούδι. Μια διαδρομή από τον μελοποιημένο Παπαδιαμάντη και Ελύτη μέχρι τον Γκάτσο και τον Μάνο Ελευθερίου. Η Μαρία Αβρααμ στο φλάουτο, η Παντελίτσα Σωκράτους στο πιάνο και η Γεωργία Ζαχαριάδη στο τραγούδι θα μας ταξιδέψουν με τις δικές τους ενορχηστρώσεις και ερμηνείες, σε γνώριμες μελωδίες του ελληνικού τραγουδιού, την Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 και ώρα 8μμ, στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής μουσικής που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ο ποιητικός τόνος που έχει ο στίχος της. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στον Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίοι έφεραν την ποίηση στο δρόμο μελοποιώντας έργα μεγάλων Ελλήνων ποιητών, και έτσι δεν ήταν πλέον, προνόμιο των λίγων και των μορφωμένων να ξέρουν τον Ελύτη, τον Σεφέρη και τον Ρίτσο. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν μεταγενέστεροι συνθέτες, μελοποιώντας υπάρχοντα ποιήματα αλλά και ποιητές που έγραψαν στίχους για το ελληνικό τραγούδι, διανθίζοντας έτσι την ελληνική μουσική με μια ποιητική διάθεση και δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε σήμερα “έντεχνο” τραγούδι.

Είσοδος: 10 ευρώ/ 5 ευρώ (φοιτητές)
Κρατήσεις απαραίτητες στο 70002420 (μόνο τηλεφωνικώς).

Λίγα λόγια για τους μουσικούς

Η Παντελίτσα Σωκράτους (1990) ξεκίνησε τα πρώτα της μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 8 ετών στην «Ελληνικό Ωδείο Πάφου». Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της με την Ivelina Russeva στην «Ακαδημία Καλών Τεχνών Πάφου» και στην ηλικία των 17 ετών έλαβε το πτυχίο ATCL στο Piano Performance. Στη συνέχεια σπούδασε στο κονσερβατόριο του Μπέρμιγχαμ όπου παρακολούθησε μαθήματα σόλο πιάνου με τους David Quigley και Mikael Pettersonn και συνοδεία πιάνου με τον Robert Markham. Έλαβε μέρος σε masterclasses με τους Peter Donohoe, Mikhail Kazakevich, George-Emmanuel Lazarides και έπαιξε σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες κατά την διάρκεια των σπουδών της. Το 2012 έλαβε το πτυχίο BMus στo σόλο πιάνο και επέστρεψε στην Κύπρο όπου έκτοτε είναι ενεργό μέλος της μουσικής σκηνής της Πάφου ενώ παράλληλα εργάζεται και ως δασκάλα πιάνου.

H Γεωργία Ζαχαριάδη (1996) κατάγεται από την Πάφο και αυτό το διάστημα ζει στην Αθήνα.
Στα έξι της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και συμμετείχε στην χορωδία του δήμου Πάφου. Στην ηλικία των 12 ετών εκπροσώπησε την Κύπρο στο διεθνές φεστιβάλ “Radost Evrope” που έλαβε μέρος στο Βελιγράδι της Σερβίας. Επίσης ως σολίστ στο μουσικό συγκρότημα του κέντρου νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Πάφου έλαβε μέρος σε μουσικά αφιερώματα για Έλληνες συνθέτες όπως Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και Μάνο Λοΐζο. Ξεκίνησε τις live εμφανίσεις στα 16 της χρόνια και μέχρι και σήμερα είναι ενεργό μέλος της μουσικής σκηνής της Πάφου. Έχει υπάρξει ραδιοφωνικός παραγωγός σε διαδικτυακούς τοπικούς σταθμούς στην Κύπρο και στην Αγγλία. Αυτή την περίοδο σπουδάζει σύγχρονο τραγούδι στο Εθνικό ωδείο ενώ εργάζεται ως συντάκτρια στο περιοδικό Music Corner.

Η Μαρία Αβραάμ, φλαουτίστα και πιανίστα, αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο Λεμεσού «Μάριος Τόκας» και κατέχει πτυχίο μουσικών σπουδών από το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, αλλά και μετέπειτα, παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά σε ειδικά, ατομικά και ομαδικά ειδικά μαθήματα πιάνου και φλάουτου σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρο και Ολλανδία. Έχει αναπτύξει ένα ευρέως φάσματος ρεπερτόριο, από την εποχή του μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη πειραματική μουσική. Το «κλασικό» ρεπερτόριο καλύπτει συμμετοχές και συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Εθνική Λυρική Σκηνή Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα της Πράγας, σύνολο εγχόρδων “Apple Hill” (ΗΠΑ), καθώς και συναυλίες με σύνολα μουσικής δωματίου. Το ενδιαφέρον της για τη σύγχρονη μουσική την οδήγησε να παρουσιαστεί σε συναυλίες και Φεστιβάλ αποκλειστικά Σύγχρονης μουσικής, όπως το “Artos Contemporary Music Festival”, το “7th International Contemporary Music Festival”, το “Flevares Project”, το “Avaton Contemporary Music Festival”, το “Tampere Biennale Festival” στη Φιλανδία, το “Piano Street Festival” στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Οργανισμού «Πάφος 2017» και αλλού. Έχει επίσης παρουσιάσει παγκύπριες και παγκόσμιες πρεμιέρες έργων, σε συνεργασία με το «Κέντρο Κυπρίων Συνθετών» και άλλους Ευρωπαίους συνθέτες.

Location

Bigger Smaller