Event Details

Starts on:28/12/2017 18:00

Description

Το «Τεχνόπολις 20» σας προσκαλεί στη συναυλία «Ρωσικά Αριστουργήματα», αφιερωμένη στον Σέργιο Ραχμάνινοφ, 75 χρόνια από τον θάνατο του, με τους Μανώλη Νεοφύτου στο πιάνο και τον Σορίν Αλεξάνδρου Χόρλεα στο βιολί, την Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γνωστά έργα του Σέργιου Ραχμάνινοφ, αποσπάσματα από το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης του Πιότρ Τσαικόφσκυ, το οποίο είναι βασισμένο στο χριστουγεννιάτικο παραμύθι Ο Καρυοθραύστης και τον βασιλιάς των ποντικών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν.

Είσοδος: 12 ευρώ /7 μαθητές
Κρατήσεις απαραίτητες στο 70002420 (μόνο τηλεφωνικώς).

Χορηγός: Πολιτιστικές υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Λίγα λόγια για τους μουσικούς
Ο Μανώλης Νεοφύτου έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρονών, λίγο πριν εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η οποία προετοιμάζει τα παιδιά για να εισαχθούν στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας. Εκεί, φοίτησε με τον Professor Rudolf Kehrer και αποφοίτησε με άριστα το 1996. Στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ φοίτησε με υποτροφία από το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμου και αποφοίτησε το 2002. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κέρδισε την υποτροφία του Ιδρύματος Albert Russell, για να φοιτήσει για ένα χρόνο στην Ecole Normale του Παρισιού. Το 2004, αφού κέρδισε την τριετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας, (συγκεντρώνοντας την ψηλότερη βαθμολογία - 20/20 - στις εξετάσεις του ιδρύματος), φοίτησε με τον Andrew Zolinskiy στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε το Master of Music in Performance and Related Studies. Εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στο διαγωνισμό της Eurovision για νεαρούς μουσικούς (Βρυξέλλες 1992, Βαρσοβία 1994, Λισσαβώνα 1996), αφού κέρδισε την πρώτη θέση στους αντίστοιχους διαγωνισμούς στην Κύπρο. Κέρδισε, επίσης, το 4ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου στη Σενιγάλλια της Ιταλίας (1994), το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Μουσικής στο Παλέρμο της Ιταλίας (1995) και την 7η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σοπέν στο Göttingen της Γερμανίας (1995). Επίσης, πήρε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Γ. Θυμής που διεξάχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης (2002). Έδωσε συναυλίες και ρεσιτάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ρωσία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κορέα και Νότιο Αφρική. Συνεργάστηκε ως σολίστας με τις ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ροστόβ (Ρωσία), Συμφωνική Ορχήστρα της Τσιεσταχόβα (Πολωνία), Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου του Παλέρμο (Ιταλία), Goldsmiths Orchestra του Λονδίνου, Budapest Concert Orchestra. Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA). To 2006 έχει κυκλοφορήσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Το Ελληνικό Τραγούδι Μέσα Από Ένα Πιάνο, για τον οποίο εισέπραξε πολύ καλά σχόλια από τον Μίκη Θεοδωράκη. Συνέθεσε επίσης μουσική για το ντοκιμαντέρ της Alessia de Ninno, το οποίο βραβεύτηκε από το National Film Theatre (NFT) του Λονδίνου (2004). Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Λύκειο Μάριος Τόκας (Λεμεσός) και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Sorin Alexandru Horlea γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1975 και ξεκίνησε το βιολί στα 8 του χρόνια. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο ‘George Enescu’, όπου σπούδασε κάτω από τον μαέστρο Octav Savitchi και το Μουσικό Πανεπιστήμιο ‘Ciprian Porumbescu’, όπου Καθηγητής του ήταν ο μαέστρος Daniel Podlovschi. Συμμετείχε σε καλοκαιρινά μαθήματα με τον Viktor Pikaizen και τον Eugen Sarbu. Το 1997 κέρδισε το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό ‘George Enescu Childhood Memories’ στο Βουκουρέστι. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του έπαιξε στην Radio Chamber Orchestra, Philarmonia Chamber Orchestra και στην Bucharest Opera αλλά κυρίως στην George Enescu Philharmonic. Το 2000 μετακόμισε στο Λίβανο για να εκπληρώσει τη θέση του στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Λιβάνου, όπου και έγινε βοηθός μουσικός συναυλιών και το 2005 μετακόμισε στην Κύπρο και από τότε είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Εργάζεται επίσης και ως αναπληρωτής καθηγητής στην Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Πραγματοποίσηε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ ως σολίστ και σε διάφορα σύνολα στη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Λίβανο και την Κύπρο. Ο Sorin εκτελεί επίσης συναυλίες σε άλλα στυλ όπως τζαζ και παραδοσιακής μουσικής. Είναι μέλος του ‘Cyprus String Quartet’ και της παραδοσιακής μπάντας ‘Danube Quartet’. Εκτελεί επίσης συχνά κομμάτια σύγχρονης μουσική καθώς είναι και μόνιμο μέλος του Avaton Festival και του Chornos Ensemble. O Sorin παίζει σε ένα σύγχρονο βιολί του Stephan Sultanian. Στη σελίδα www.youtube.com/sorinestera μπορείτε να ακούσετε πολλά δείγματα από τις ζωντανές συναυλίες του.

Location

Bigger Smaller