Event Details

Reservations Until:05/10/2017 23:00
Starts on:04/10/2017 17:00
Ends on:06/10/2017 20:00

Description

Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ ταινιών
Από τις κυπριακές ΜΚΟ “Φίλοι της Γη Κύπρου” και “CARDET”

Οι εκπαιδευτικοί και περιβαλλοντικοί οργανισμοί CARDET και Φίλοι της Γης Κύπρου σε συνεργασία με το πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο έχουν τη χαρά να φιλοξενήσουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό φεστιβάλ με σκοπό να προκαλέσουν ενδιαφέρον για τις ιδέες της “Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας” και της “Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης”. Η καμπάνια θα επισκεφθεί όλες τις πόλεις της Κύπρου, αρχίζοντας από την Πάφο και καταλήγοντας στην Αμμόχωστο, από την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη.
Οι δραστηριότητες του φεστιβάλ ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην Πάφο την Τετάρτη 4/10 μέχρι και την Παρασκευή 6/10, από τις 18:00 μέχρι τις 21:00. Όλες οι ταινίες είναι στα Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Θα προσφερθεί ελαφρύ γεύμα.
Την πρώτη ημέρα θα ξεκινήσουμε με συζήτηση για το θέμα της Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης και επικεντρωνόμαστε στα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Κύπρο, ακολουθούμενη από την παρουσίαση καινοτόμων θετικών Κοινωνικών και Αλληλέγγυων προσεγγίσεων (στις επιχειρήσεις, νομοθεσία, χάρτη) στην Κύπρο και τη δυνατότητα που προσφέρουν για σταθερή αλλαγή. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης αποθηκευτικούς δίσκους με ντοκιμαντέρ, όπως και εκθέσεις για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Κύπρο και στην Ευρώπη.
BONUS!Εκδήλωση τέχνης από τους CARAVAN arts και Tesura. Το έργο τέχνης εμπεριέχει τις καινοτόμες προσεγγίσεις της περιβαλλοντικής αειφορίας και προστιθέμενης κοινωνικής αξίας επικεντρώνοντας στους αλληλένδετους στόχους της ¨ευαισθητοποίησης, ανακύκλωσης και τέχνης¨. Μάθετε τα παιδιά σας να νοιάζονται για το περιβάλλον και να χρησιμοποιούν «άχρηστα» αντικείμενα για να δημιουργήσουν τέχνη!
Τη δεύτερη μέρα θα παρουσιάσουμε το «νέο» πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μέσω ντοκιμαντέρ, τα οποία θα επιλεγούν από το κοινό. Οι ταινίες αφορούν τις ιστορίες από όλο τον κόσμο (περιγραφές των ταινιών πιο κάτω).
Την τρίτη ημέρα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «BEFORE THE FLOOD” (Πριν την Πλημμύρα) ακολουθούμενη από συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή και τις συνέπειες της στην Κύπρο.
Περισσότερες πληροφορίες :

CARDET – Χάρης Μιχαήλ 22002109 (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) 

Φίλοι της Γης Κύπρου – 25347042 (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τεχνόπολις 20 - 70002420

Πληροφορίες Ντοκιμαντέρ:
“BEFORE THE FLOOD” (Πριν την Πλημμύρα)
FISCHER STEVENS, 2016| 96 Λεπτά
Μια βαθιά ματιά στο πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το περιβάλλον και τι μπορεί να κάνουν οι κοινωνίες για να σταματήσουν την καταστροφή ειδών υπό απειλή, οικοσυστήματα και τοπικές κοινότητες σε όλο τον πλανήτη.

Social and Solidarity Economy
VIVRE DIGNEMENT DE SA TERRE (Αξιοπρεπή ζωή από τη Γη)
Famara Diallo, Γαλλία | 2015 | 37’
Η ιστορία μιλά για τη γέννηση ενός μικρού κυκλώματος αειφόρων προϊόντων που δημιουργούνται στη Σενεγάλη. Δείχνει ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική και οικονομικά σταθερή αγροτική επιχείρηση. Η ταινία μας επέτρεψε να συναντήσουμε και να ακούσουμε κάποιους από τους παραγωγούς σε αυτό το συνεταιριστικό έργο. Μοιραστήκαμε το ταξίδι και τις εμπειρίες μας, και αυτοί οι παραγωγοί έδειξαν ενδιαφέρον για αγρο-οικολογικές τεχνικές για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που σήμερα επηρεάζουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις στη Σενεγάλη. Η ζωή με αξιοπρέπεια σε αυτή τη γη, είναι και πάλι πιθανή...
UNLEARNING (Ξεμαθαίνοντας)
Lucio Basadonne and Anna Pollio, Ιταλία | 2015 | 60’
Συζητώντας τη λογική και τους μηχανισμούς μιας σχέσης για τον διαμοιρασμό χρόνου και χώρου, μια οικογένεια εγκαταλείπει την ασφαλή ζώνη της στην πόλη ψάχνοντας μια ζωή πιο ανθρώπινη. Πως θα δουν την παλιά τους ζωή στο τέλος του ταξιδιού; Και τελικά θα την πεθυμήσουν;
EXTRAORDINARY PEOPLE (Αξιοθαύμαστοι άνθρωποι)
Orthan Tekeoglu, Τουρκία | 2015 | 30’
Άνθρωποι που ζουν στις επαρχίες της Τουρκίας πλησίον της Μαύρης Θάλασσας, ζουν με τις παραδόσεις τους, τον πρωτότυπο τρόπο ζωής και τις ασυνήθεις πρακτικές τους λύσεις μας ταξιδεύουν σε βαθιές σκέψεις ή ξεκαρδιστικά γέλια. Ο Μετιν Ακινσι έχει βαρεθεί τη ζωή στην πόλη και δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να μετακομίσει πίσω στο χωριό που μεγάλωσε. Μια μέρα, ο Μετίν αφήνει τα δύο ενήλικα παιδιά τους και τη γυναίκα του πίσω και αποφασίζει να εγκατασταθεί σε ένα χωριό ένα χιλιόμετρο ψηλά στο Καμλιχεμιν. Κάτοικοι κοντά στη Μαύρη Θάλασσα κάνουν αξιοθαύμαστα πράγματα όχι μόνο στην προσωπική τους ζωή αλλά και στο κοινοτικό επίπεδο. Έχουν ασυνήθιστες ζωές και διασκέδαση. Παρά τις σκληρές φυσικές συνθήκες φέρνουν ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή.

NTENANT NOS TERRES (Και τώρα η γη μας)
Julien le Net, Benjamin Polle, Γαλλία | 2015 | 30’
Το Maintenant Nos Terres, είναι ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει την αντίσταση ενάντια στην κλοπή γης στην Αφρική. Τρείς ήρωες, τρείς αγρότες αγωνίζονται για να προστατεύσουν τη γη και τον τρόπο ζωής τους από ξένους επενδυτές. Στο Καμερούν, ο Nasako Besingi ανακαλύπτει ένα έργο για φυτείες φοινικόδεντρων από ένα Αμερικάνικο επενδυτικό ταμείο, ενώ ο Emmanuel Elong δημιουργεί μία διεθνή συμμαχία παραγωγών σε απευθείας διαπραγμάτευση με το Γαλλικό γκρουπ Bollore. Η αντίσταση πραγματοποιείται στη Σενεγάλη καθώς και όπου αγρότες καταφέρνουν να ενεργοποιήσουν τον τοπικό πληθυσμό στον αγώνα τους ενάντια σε ένα επενδυτή. Όλοι αρνούνται να φύγουν από τη γη τους και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο στην Αφρική. Ένα μοντέλο που ισχύει ήδη στο Benin όπου το εκπαιδευτικό κέντρο Σονγκάι εκπαιδεύει εκατοντάδες νεαρούς Αφρικανούς κάθε χρόνο για οργανικές και τοπικές γεωργικές πρακτικές. Οι εναλλακτικές στην Βιομηχανική Γεωργία βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και μεγαλώνουν στην Αφρική. Το ντοκιμαντέρ διηγείται αυτές τις εμπειρίες.
________________________________________________________
PALMAS
Edlisa Barbosa Peixoto, Βραζιλία | 2014 | 56’
Το 1973 υποκινούμενη από κερδοσκοπία, η διοίκηση της επαρχίας της Φορταλέζας (Prefecture of Fortaleza) μετακίνησε 1,500 οικογένειες από τα σπίτια τους στην παραλιακή περιοχή της Φορταλέζα. Αυτές οι οικογένειες μεταφέρθηκαν 12 μίλια από τα σπίτια τους σε μια περιοχή με ελάχιστες υποδομές και ξεκίνησαν μια έντονη καμπάνια αιτήσεων και αγώνων. Αυτή θα ήταν άλλη μία ιστορία σαν τόσες παρόμοιες στη Βραζιλία και σε άλλα μέρη στον κόσμο, εάν δεν ήταν το γεγονός ότι αυτή η κοινότητα κατάφερε να λύσει τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα των κατοίκων της, δημιουργώντας δικά της λεφτά, τα Πάλμας, και την τράπεζά τους, την 1η Κοινοτική, Λαϊκή Τράπεζα της Βραζιλίας, Μπάνκο (BANCO).
________________________________________________________

Acknowledgements and Disclaimer: This event is funded by the European Union project: Social & Solidarity Economy as Development Approach for Sustainability (SSEDAS) in EYD 2015 and beyond! The movies were provided by our Italian partner COSPE which runs the International Film Festival “Terra di Tutti”. This event has been implemented with the support of the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of CARDET and its project partners and can in no way be taken to reflect the views of the European Union. Social & Solidarity Economy as Development Approach for Sustainability (SSEDAS) in EYD 2015 and beyond [DCI-NSAED/2014-352-248]

Location

Bigger Smaller