Event Details

Starts on:14/07/2017 23:30

Description

Ένα μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Δήμου Μούτση και Λουκιανού Κηλαηδόνη, την Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017, ώρα 8:30μ.μ. στον κήπο του Τεχνόπολις 20, με τους Σωτήρη Καραγιώργη, Ευαγόρα Καραγιώργη και Στέλιο Κακογιάννη.

Οι δύο αυτοί συνθέτες της νεότερης γενιάς Χατζιδάκι-Θεοδωράκη οι οποίοι, αν και στη σκιά των δύο μεγάλων με έντονες προσωπικότητες, κατάφεραν, καθότι και οι δύο ανήσυχοι και εναλλακτικοί, να δοκιμαστούν στο πέρασμα του χρόνου.

Τα τραγούδια τους με έντονο το στοιχείο μιας νεωτερικής μελωδίας, με νέες ρυθμικές προτάσεις, εξειδικευμένες και ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις και με το λόγο σημαντικών στιχουργών, ακούγονται φρέσκα και θα μιλούν για πολύ καιρό ακόμα στους Έλληνες.

Ο Δήμος Μούτσης, γύρω στο 1967 αρχίζει να γράφει τραγούδια και σιγά σιγά θα μελοποιήσει στίχους των Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Λογοθέτη, Πυθαγόρα, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Χρονά, Κώστα Τριπολίτη κ.ά., ενώ τραγούδια του θα ερμηνεύσουν μεγάλοι τραγουδιστές της εποχής του (Σταμάτης Κόκοτας, Βίκη Μοσχολιού, Γργόρης Μπιθικώτσης, Πέτρη Σαλπέα, Δημήτρης Μητροπάνος, Σωτηρία Μπέλου κ.ά.). Το 1970 ο Μ. Χατζιδάκις του εμπιστεύεται τις ενορχηστρώσεις στον δίσκο «Επιστροφή» σε στίχους Ν. Γκάτσου (Μίλησε μου, Φιλντισένιο καραβάκι, Η πίκρα σήμερα κ.ά.). Ο Μούτσης θα αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του με το έργο «Άγιος Φεβρουάριος», 1972, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Το έργο αυτό είναι μια τομή από κάθε άποψη (φόρμα, ενορχήστρωση, νέες ηχητικές προτάσεις, ηλεκτρονικοί ήχοι, πειραματισμός στο στούντιο κ.ά.) και παράλληλα, ένα αφιέρωμα στη χαμένη Σμύρνη του 1922 δια φωνής Μ. Ελευθερίου. Δίκαια ο δίσκος αυτός συγκαταλέγεται στους πρώτους καλύτερους ελληνικούς δίσκους του 20ού αιώνα. Το «Φράγμα» επίσης, σε στίχους Κώστα Τριπολίτη και με ερμηνείες όπως της Σωτηρίας Μπέλου είναι ακόμα μια σημαντική μουσική πρόταση του συνθέτη. Μέσα από ιδιαίτερες μελωδίες, πολύ προσωπικές, νεωτεριστικές ενορχηστρώσεις με ψαγμένους μουσικούς και ήχους οδηγεί το ελληνικό τραγούδι σε άλλους δρόμους. Οι επιδράσεις από τους δύο μεγάλους συνθέτες είναι εμφανής, από το λαϊκό επίσης, καθώς και από την σύγχρονη κλασική μουσική αλλά και την ξένη μουσική ιδιαίτερα του Μπομπ Ντύλαν.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017) έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο σημαντικούς στιχουργούς της εποχής του (Κωστούλα Μητροπούλου, Νίκο Γκάτσο, Γιάννη Νεγρεπόντη κ. ά.) και μελοποίησε πολλούς δικούς του στίχους. Τραγούδια του ερμήνευσαν σημαντικοί τραγουδιστές (Βίκυ Μοσχολιού, Μανώλης Μητσιάς, Αφροδίτη Μάνου κ.ά.). αλλά μετά από κάποια χρόνια άρχισε να ερμηνεύει ο ίδιος τα τραγούδια του με ιδιαίτερο τρόπο και με πολύ χαρακτηριστική φωνή. Μετά τον Διονύση Σαββόπουλο, είναι ίσως ο πρώτος που γράφει στίχους για πολλά τραγούδια του και τα ερμηνεύει ο ίδιος. Τα τραγούδια του χαρακτηρίζονται από απλές μουσικές φόρμες των 3-4 συγχορδιών. Έχουν όμως μια νοσταλγική μελωδικότητα (Φεύγουν τα καλύτερα μας χρόνια), συνδυασμένη με έναν ιδιαίτερα εξωτικό λυρισμό. Παράλληλα, συνδυάζουν στοιχεία από το ελληνικό λαϊκό και έντεχνο τραγούδι των μεγάλων συνθετών, καθώς και πολλά στοιχεία από τα αμερικάνικα μπλουζ, σουίνγκ και την ροκ & ρολ της εποχής του (50’ς και ξερό ψωμί) την οποία λατρεύει. Επίσης, στα τραγούδια του οι στίχοι αποπνέουν ένα αίσθημα μελαγχολίας, απογοήτευσης αλλά και μια διάθεση να διασκεδάσει με αίσθηση χιούμορ τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές της εποχής του (Είμαι ένα φτωχός και μόνος κάου μπόυ).

Είσοδος: 10 ευρώ
Κρατήσεις απαραίτητες στο 70002420.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές
Ο Σωτήρης Καραγιώργης είναι γνωστός μουσικός, εκπαιδευτικός και συνθέτης στον χώρο της Πάφου αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Μέσα από την προσωπική του δουλειά, το συλλογικό του μουσικό έργο και την πολύχρονη παρουσία του στον χώρο της χορωδιακής μουσικής και του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού διαγράφει μια σημαντική μουσική παρουσία.

Ο Ευαγόρας Καραγιώργης μουσικός, εκπαιδευτικός και συνθέτης, έχει ασχοληθεί έντονα με την κυπριακή μουσική αλλά και την έντεχνη ελληνική μουσική. Έχει γράψει κλασική μουσική, μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση και έχει κάνει πολλές συναυλίες με δικές του μουσικές συνθέσεις και τραγούδια.

Ο Στέλιος Κακογιάννης υπήρξε μαθητής αλλά και για δεκαετίες σταθερός μουσικός συνεργάτης και ερμηνευτής τραγουδιών του Σωτήρη Καραγιώργη και άλλων συνθετών. Διαθέτει ξεχωριστή, μεστή και αισθαντική φωνή, παράλληλα με τη μεγάλη του εμπειρία στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

Location

Bigger Smaller