Event Details

Starts on:22/04/2017 23:00

Description

Ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, σας προσκαλεί στην παράσταση με τίτλο “Out of the skin”, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Απριλίου 2017, ώρα 8μ.μ. στον Πολιτιστικό Χώρο «Τεχνόπολις 20» στην Πάφο και θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Η παράσταση “Out of the skin” είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα προηγηθούν, από τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2017, όπου μια ομάδα από καλλιτέχνες, χορευτές & ειδικούς εκπαιδευτές από την Κύπρο, την Παλαιστίνη, τη Σλοβενία & τη Φινλανδία επέλεξαν 16 έφηβους με διαφορετικό εθνικό και κοινωνικό υπόβαθρο καλώντας τους να κατακτήσουν δημιουργικά την ταυτότητά τους αλλά και να χρησιμοποιήσουν την διαφορετικότητά τους και την ποικιλομορφία, ως υλικά για να δημιουργήσουν την δική τους τέχνη. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα, σε μορφή μιας παραγωγής παραστατικών τεχνών από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ενεργά διαφορετικά είδη τέχνη, όπως τον χορό και το θέατρο και στο τέλος οι ίδιοι να δημιουργήσουν την δική τους παράσταση, περνώντας από όλη τη δημιουργική διαδικασία της παραγωγής. Οι συμμετέχοντες, με την βοήθεια έμπειρων επαγγελματιών γίνονται δημιουργοί, παραγωγοί, καλλιτέχνες και performers.

Οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για περαιτέρω έρευνα, ανάλυση και δράση για αλλαγή του περιβάλλοντός τους και τέλος για μια πιο ενεργή ενασχόληση με τις τέχνες. Το εμπόδιο της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ εθνικών κοινοτήτων ξεπερνιέται για να απαντηθούν τα ερωτήματα γιατί είναι η τέχνη σημαντική; Ποιος ο ρόλος των καλλιτεχνών; Πώς μπορεί ένας καλλιτέχνης να επηρεάσει και να εμπνεύσει; Τις απαντήσεις αυτών των ερωτημάτων θα έχει την ευκαιρία το κοινό να δει μέσα από την τελική παράσταση.

Το εργαστήρι έχει ως στόχο να προωθήσει την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα του καθενός αλλά και της ίδιας της κοινωνίας για την προετοιμασία μιας θετικής ατμόσφαιρας ένταξης και κοινής συμβίωσης, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκεύματος, αντιλήψεων και πιστεύω.

Ως μέρος του προγράμματος «Ταξιδιώτες του Κόσμου», το πρόγραμμα συμβολίζει μια σημαντική συν-δημιουργία στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ένα ουδέτερο σημείο συνάντησης – σε ένα μωσαϊκό όπου όλοι είναι ίσοι, όπου όλοι είναι όμοιοι και ταυτόχρονα διαφορετικοί, όπου όλοι επισημαίνουν την κοινή τους ευρωπαϊκή ταυτότητα αλλά και την ομορφιά της διαφορετικότητας.

Εκπαιδευτές: Lili M. Rampre (Σλοβενία), Katja Mustonen (Φινλανδία), Γιώργος Πιλλάς (Κύπρος), Mohammed Awwad (Παλαιστίνη), Ευριπίδης Δίκαιος (Κύπρος), Έρικα Χαραλάμπους (Κύπρος).

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Έρικα Χαραλάμπους

Χορηγός: Domino’s Pizza

Είσοδος ελεύθερη.
Τεχνόπολις 20, Νικολάου Νικολαΐδη 18, Πάφος, 70002420, www.technopolis20.com

Βιογραφικά καλλιτεχνών - εκπαιδευτών:
Lili M. Rampre (Σλοβενία): έχει πτυχίο Φυσικής και μεταπτυχιακό Εκπαίδευσης Σύγχρονου Χορού (MACoDE από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης - 2012). Στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί από διάφορους χώρους και προγράμματα όπως: Nomad Dance Academy, ReRc (Centre Choreographique National de Montpellier - WILD CARD Jardin d’Europe), Mousonturm Frankfurt, ID Frankfurt, Modul dance artist in residence 2013/2014, Hessische Theaterakademie, Pact Zollverein Essen, tanzrecherche – Kultursekretariat NRW, Akademie der Künste der Welt Köln και Tanzhaus NRW, συμπαραγωγός του τελευταίου της χορευτικού κομματιού αλλά και χώρος διαφόρων προγραμμάτων στα οποία η Lili δραστηριοποιείται.

Katja Mustonen (Φινλανδία): χορεύτρια, εκπαιδευτικός και χορογράφος, που αυτή την στιγμή εργάζεται και ζει ως νομάς. Έχει αποφοιτήσει από το Vocational Dance School στην Outukumpu, Φινλανδία το 2004 και κατέχει μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Σύγχρονου Χορού (MACoDE από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης). Από το 2008 διδάσκει διεθνώς Τεχνική Σύγχρονου Χορού και Αυτοσχεδιασμό. Η Katja ενδιαφέρεται για τις καταστάσεις της παρουσίας και την ικανότητα του κορμιού να μετατρέπει, να ενσαρκώνει και να μεταδίδει εικόνες σε γνώση και συναισθήματα. Πρόσφατα έχει επίσης ενδιαφερθεί στο να προσθέσει φωτογραφία, βίντεο και κείμενο ανάμεσα σε άλλες διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη δουλειά της.

Γιώργος Πιλλάς (Κύπρος, ΗΠΑ): ο Γιώργος άρχισε την εκπαίδευσή του στον χορό στην ηλικία των 10, με ελληνικούς παραδοσιακούς και λατινικούς χορούς. Σπούδασε στο Fontys Dance Academy, στην Ολλανδία και ταυτόχρονα ταξίδεψε στην Βαρκελώνη, Παρίσι και Βρυξέλλες όπου συμμετείχε σε εργαστήρια χορού, φεστιβάλ και παραστάσεις. Καθώς ταξίδευε είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα με εξαίρετους εκπαιδευτές, χορευτές και χορογράφους όπως: Brian Green, Ejoe Wilson, Mr Wiggles, Iveta Lukosiute, Gherman Mustuc. Ο Γιώργος μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Broadway Dance Center μέσω του International Student Visa Program και αποφοίτησε το 2010. Έχει παρουσιαστεί το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, Arthur Murray Dance Studios, HBO Studios κλπ. Επίσης, λαμβάνει μέρος σε επαγγελματικούς διαγωνισμούς χορούς και έχει βγει νικητής στο Hustle Dance 2015.

Mohammed Awwad (Παλαιστίνη, Κύπρος): ελεύθερος επαγγελματίας καλλιτέχνης θεάτρου, που δραστηριοποιείται σε τοπικά και διεθνή καλλιτεχνικά προγράμματα με θεματολογία που σχετίζεται με την κουλτούρα, φύλο, εθνικότητα. Ο Awwad άρχισε την εκπαίδευσή του στο θέατρο στο κοινό πρόγραμμα των Kulturskolan Theatre (Σουηδία) και Ashtar Theatre (Παλαιστίνη). Κατέχει μεταπτυχιακό στο Δράμα και στην Εκπαίδευση Θεάτρου από το Πανεπιστήμιο του Warwick και έχει πάρει την υποτροφία KRSF στο Λονδίνο (2007). Έχει παίξει, γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από 30 έργα στην Παλαιστίνη, Αραβικό κόσμο, Ευρώπη και Ασία. Έχει συν-ιδρύσει τρεις θεατρικές εταιρίες στην Παλαιστίνη, και ένα έργο που σκηνοθέτησε κέρδισε στο Philadelphia Amman Festival (2006). Δούλεψε ως εκπαιδευτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης σε χώρες όπως: Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Τυνησία, Σουηδία, Ντουμπάι, Ινδία, Ελλάδα, Κύπρο, Σκωτία, όπου έργο του βραβεύτηκε ως η καλύτερη παράσταση στο The Fringe Festival 2005. Το 2008 έγινε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Diyar Dance Theater στη Βηθλεέμ. Εκεί οργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις, προγράμματα και εργαστήρια με τοπικές και διεθνής ομάδες συμπεριλαμβανομένου θέματα όπως: Θέατρο και Κίνηση, Θέατρο των Καταπιεσμένων, Δημιουργικότητα μέσα από την τέχνη, Ταυτότητα και Επίλυση Συγκρούσεων. Ο Awaad επιλέγηκε επίσης και ως Διευθυντής Τμήματος του Drama, Dar-Kalima College. Τέλος, έχει δουλέψει στην τηλεόραση σε εκπαιδευτικά σποτάκια ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ευριπίδης Δίκαιος (Κύπρος): Αποφοίτησε με διάκριση από το Middlesex University (MFA Theatre Directing, Chevening Scholar), όπου μελέτησε Μεθοδολογία Στανισλάβσκι και Βιομηχανική (GITIS, Μόσχα) και Παραστατικές Τέχνες και Κουλτούρα (ISI Bali, Ινδονησία). Σπούδασε σκηνοθεσία και υποκριτική (Θέατρο των Αλλαγών, Αθήνα), παραδοσιακή μουσική (Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Αθήνα) και χημεία (University of Nottingham, BSc Chemistry). Κύρια σκηνοθετικά μελήματά του αυτή την περίοδο είναι η δραματουργία, η συγγραφή, η προσαρμογή κειμένων και η χρήση της σύγχρονης κυπριακής διαλέκτου στο θέατρο ως σοβαρό μέσο έκφρασης. Ίδρυσε την Παραπλεύρως Παραγωγές για την προώθηση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πολυχώρου Wherehaus 612.

Έρικα Χαραλάμπους (Κύπρος): καλλιτέχνης και πολιτιστική ακτιβίστρια. Το πάθος της είναι η συγχώνευση της τέχνης με την επιστήμη, το δράμα και η γνωστική νευρο-αισθητική που παίζει βασικό ρόλο στο έργο της, στον τομέα της Δημιουργικής διαδικασίας, Διαχείρισης τεχνών και Πολιτιστικής Διπλωματίας. Κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το μεταπτυχιακό της στην Εκπαίδευση Σύγχρονου Χορού (MACoDE από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης) κέρδισε διάφορες επιχορηγήσεις και υποτροφίες σε διακεκριμένα ιδρύματα τέχνης και πολιτιστικές οργανώσεις, όπως CND-Παρίσι, BIDE-Βαρκελώνη, BOOM Festival- Πορτογαλία, Λουξεμβούργο ECoC-2007, Frankfurt Lab, PACT Zollverein Βερολίνο, Ruhr 2010 ECoC κλπ. Η Έρικα ήταν μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Πάφος2017 όταν κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και κατείχε τη θέση της Λειτουργού Κοινωνικής Συμμετοχής της ΠΠΕ – Παφος2017 και συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Οργανισμό Πάφος2017 ως εξωτερικός συνεργάτης έχοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση δυο έργων χορού, μέρος του επίσημου προγράμματος της ΠΠΕ – Πάφος2017.

Φωτογραφία: Martin Streit, taken for "Bang!This is Real" project in HfMDK Frakfurt, 2011

Location

Bigger Smaller